Het doel van het programma 'Doortrappen' is ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen.
Het doel van het programma 'Doortrappen' is ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen. Foto: Adobe Stock

‘Doortrappen’: veilig op de fiets tot je honderdste

Algemeen

REGIO - Veiliger fietsen tot je honderdste. Dat is het voornaamste doel van ‘Doortrappen’. Een programma voor ouderen waarin ze leren over, bewuster worden van en plezier beleven aan fietsen. Team Sportservice gaat dit programma uitvoeren voor de Westfriese gemeenten. Sportservice wil daarbij graag in gesprek gaan met de fietsers om te kijken hoe zij dit samen voor elkaar kunnen krijgen. 

Veel ouderen fietsen. Het is gezond, houdt ze in beweging, sociaal actief en het vergroot bovendien de mobiliteit en zelfredzaamheid. En met ‘Doortrappen’ is het de bedoeling dat ze dat ook nog tot in lengte van dagen kunnen blijven doen. Want een oudere fietser is ook een stuk kwetsbaarder.

Vijftig procent meer fietsongevallen

Projectcoördinator Paul Molenaar van Team Sportservice: “Het aantal senioren dat ernstig letsel oploopt op de fiets is sinds 2000 met vijftig procent toegenomen. Door initiatieven als ‘Doortrappen’ proberen we ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen. Tips bij de aanschaf, je fiets laten controleren, fietslessen of activiteiten zijn daar voorbeelden van. Onze bewegingsagoog Ramon Kolenberg krijgt hierin ook een grote rol. Hij zal veel bij activiteiten aanwezig zijn om de deelnemers van goed advies te kunnen voorzien.”

Nieuwe activiteiten

‘Doortrappen’ wordt uitgevoerd door buurtsportcoaches van Team Sportservice in samenwerking met lokale partners. Het is een programma dat gekoppeld kan worden aan bestaande en huidig lopende projecten voor deze doelgroep. “En verder willen we met ‘Doortrappen’ ook kijken welke nieuwe activiteiten we kunnen opzetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een fietsdag.”

Het programma ‘Doortrappen’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt uitgevoerd door Twijnstra Gudde, bureau Ideate en met medewerking van partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, de Fietsersbond en provincie Noord-Holland. Kijk voor meer informatie op www.doortrappen.nl of mail naar Paul Molenaar: pmolenaar@teamsportservice.nl .

Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Komt het knarrenhof nog in Opmeer? Algemeen 15 jun, 10:41
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Golfen voor Dorcas met de Lionsclub Opmeer-Medemblik Algemeen 14 jun, 15:00
Afbeelding
Burgemeester opent Landbouwshow Opmeer Algemeen 14 jun, 13:27
Afbeelding
VVS’46 4 kampioen Algemeen 14 jun, 11:05
Afbeelding
Dijkgraaf Luc Kohsiek zwaait af Algemeen 13 jun, 16:15
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Waar zijn sommigen mee bezig in Medemblik? Algemeen 9 jun, 06:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Opmeer

Op Rodi Opmeer volg je het laatste nieuws uit Opmeer. Rodi Opmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Opmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Opmeer in je mailbox.