Energietoeslag voor inwoners van gemeente Opmeer met een laag inkomen

Algemeen
Inwoners van de gemeente Opmeer met een uitkering krijgen sowieso de energietoeslag. Inwoners met een laag inkomen kunnen die aanvragen.
Inwoners van de gemeente Opmeer met een uitkering krijgen sowieso de energietoeslag. Inwoners met een laag inkomen kunnen die aanvragen. (Foto: Pixabay)

De energieprijzen zijn in de afgelopen maanden gestegen. Inwoners met een laag inkomen kunnen hierdoor in de problemen komen. Daarom besloot de Rijksoverheid dat deze huishoudens een energietoeslag krijgen. Met dit extra geld kan een deel van de energiekosten worden betaald.

De gemeente keert vanaf half mei 2022 eenmalig een energietoeslag uit van 800 euro aan huishoudens met een laag inkomen. Een laag inkomen is maximaal 1.310,05 euro voor alleenstaanden en 1.871,50 voor gehuwden/samenwonenden per maand. Het vermogen speelt geen rol. Als er meerdere mensen met een laag inkomen samenwonen, wordt de energietoeslag een keer uitgekeerd.

Let op: huishoudens met een laag inkomen die bekend zijn bij de gemeente krijgen de toeslag automatisch op hun rekening gestort. 

Dit zijn inwoners: 

* met een bijstandsuitkering

*  die in 2022 een Individuele Inkomenstoeslag hebben ontvangen

*  die in 2022 een bijdrage uit het Doe Mee-fonds hebben ontvangen


Zij ontvangen het bedrag van 800 euro vanaf half mei 2022 op hun rekening. 

Alle huishoudens krijgen ook een korting op de energiebelasting. Hoeveel het precies is, hangt af van hoeveel energie die inwoners verbruiken.

Geld reserveren

De energieprijzen zijn dit jaar enorm gestegen, meestal is dat pas zichtbaar aan het einde van het jaar. Men kan ervoor kiezen om de maandelijkse lasten nu te verhogen, zodat er geen verrassingen zijn bij de eindafrekening. Zo niet, dan adviseert de gemeente het geld te bewaren voor de eindafrekening. 

Energietoeslag aanvragen

Wie geen uitkering ontvangt van de gemeente, maar het inkomen is wel laag? Download vanaf half mei een aanvraagformulier op www.opmeer.nl. Op dit formulier staan de vervolgstappen..

Hulp bij geldzorgen

Lukt het niet meer om de (energie-)rekeningen te betalen? Neem contact op met het Wijkteam via tel. 0226-36 3333 of wijkteam@opmeer.nl. Een consulent kijkt samen naar de mogelijkheden en geeft advies. Als er verder hulp nodig is, dan helpt de consulent. Lees meer over hulp bij geldzaken op www.opmeer.nl/geldzaken