Waar zijn sommigen mee bezig in Medemblik?

Algemeen
Cor raapt elke dag zwerfvuil in en rond Medemblik. Ernie gaat steevast mee.
Cor raapt elke dag zwerfvuil in en rond Medemblik. Ernie gaat steevast mee. (Foto: Rodi Media/JH)

Cor Kistemaker uit Medemblik raapt elke dag andermans vuil op. Waarom maken sommige Medemblikkers zoveel rommel? Is dit allemaal om het recycletarief te ontwijken? Ga eens in gesprek met de gemeente, wie weet kom je in aanmerking voor een vergoeding. Of misschien kan je samen met de gemeente zoeken naar een oplossing? 

Dumpen is geen optie. Het is geen warm welkom voor inwoners, dagjesmensen en toeristen als ze komen terwijl de stad bezaaid ligt met zwerfvuil. Cor ruimt elke dag andermans troep op. Hij gaat in zijn booster op pad, soms zelfs met een karretje erachter. Hij haalt megaveel troep op. 

Opruimen

Op werkdagen haalt de buitendienst van de gemeente Medemblik de dumpingen op en HVC doet dit in de weekenden. Die ritten waren verminderd, omdat de dumpingen daalden, als men de foto’s bekijkt, en Cor komt dit héél regelmatig tegen, moeten de instanties vol aan de bak. Toezichthouders controleren daarnaast een dag in de week het gedumpte afval, maar dat is een te lage capaciteit en meer heeft de gemeente Medemblik niet. Bedrijven moeten hun afval in een bedrijfscontainer deponeren, dat hoort niet bij het huishoudelijk afval en mag dus ook niet bij ondergrondse containers worden gedumpt.

Wanneer gaat de gemeente Medemblik optreden tegen de overtreders? Cor zegt dat die wel te achterhalen zijn. Hij spreekt mensen er zelf ook op aan.

Het zou mooi zijn als sommige mensen een gerichte oplossing zoeken in plaats dat ze hun vuil dumpen. Of is dat een utopie?

Vuilstort aan de Compagniesingel.
Opeenstapeling bij het Landswerf. Vuilniswagen is net geweest.
Op het Achterom.
Ook op het Achterom
Papier op de Nieuwstraat.
Een zooitje bij het Landswerf.
Ook bij het Landswerf.
Gedumpte inhoud van een kattenbak.
Op Overleek elke dag hetzelfde liedje.
Het Achterom.
De kouwen maken alles open.