Hoe gaat het knarrenhof van Opmeer eruit zien?
Hoe gaat het knarrenhof van Opmeer eruit zien? (Foto: Facebook Stichting Knarrenhof Nederland)

Komt het knarrenhof nog in Opmeer?

Algemeen

Nederland vergrijst, Opmeer vergrijst. We moeten tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat, en een combinatie van torenhoge huizenprijzen en een tekort aan starterswoningen, leidt ertoe dat veel 60-plussers met z’n tweeën of zelfs alleen in een groot huis wonen.

Piet Kraakman, namens bestuur Hofmeer: “Veel jonge gezinnen willen maar wat graag in zo’n huis wonen, maar ja... daar zitten die 60-plussers nog jaren in. Lang verhaal kort: er zijn in Opmeer veel tekort seniorenwoningen. De oplossing lijkt simpel: bouw kleinere huizen voor 60-plussers, maar wel gevarieerd, dus:

* appartementen voor die mensen, die dat graag willen en

* kleinere huizen met een kleinere tuin én eventueel een gemeenschappelijke ruimte voor de mensen, die daar de voorkeur aan geven.

Knarrenhof

In het Kerkhuys in Spanbroek werd op 28 maart 2019, toen we nog nooit van Covid hadden gehoord en dachten dat Corona alleen een biermerk was, een voorlichtingsbijeenkomst gehouden over de plannen voor een knarrenhof in de Gemeente Opmeer. Het initiatief was afkomstig van de dorpsraad Spanbroek-Opmeer (DSO). De landelijke knarrenhof-organisatie kwam de voorlichting geven. Het enthousiasme bij de presentatie was groot. Veel mensen schreven zich in via www.knarrenhof.nl en betaalden het eenmalige inschrijfgeld van 15 euro. Ook werd er een bestuur gevormd van zeven leden, die samen met de Dorpsraad Spanbroek/Opmeer aan de slag gingen. Als naam werd gekozen Hofmeer en er werd een fraai en herkenbaar logo gemaakt.

Zwolle

De bestuursleden brachten in november 2019, samen met drie raadsleden en (destijds) wethouder Beemster een bezoek aan het eerste knarrenhof van Nederland in Zwolle. We waren met z’n allen onder de indruk van de kwaliteit van de diverse koop- en huur-woningen, de sfeer en het gezamenlijke Hofhuys. Dit wilden wij ook wel...

Aan de slag

Het bestuur stond te popelen om aan de slag te gaan, maar de eerste stap bleek al een lastige, namelijk het verkrijgen van een bouwlocatie in of nabij de dorpskern. Door de langdurige procedure omtrent de plek, waar het IKC (Integraal Kind Centrum) van Opmeer moest komen, duurde het ruim drie jaar voor er enig zicht kwam op een mogelijke bouwlocatie. Voorwaarde voor ons is: dichtbij dorpscentrum en openbaar vervoer (bus).

Locatie

Het (voormalige) B-veld van HOSV biedt ruimte voor een Hofmeer van bescheiden omvang. Geen vijftig woningen, maar maximaal dertig koop/huurwoningen. Het HOSV-complex is eigendom van de Diaconie en die heeft aangegeven het wel te willen verkopen aan de gemeente, vooral als invulling van het terrein een maatschappelijke meerwaarde krijgt. Dit biedt mogelijkheden voor een deel van de ruim tweehonderd aanmeldingen voor een seniorenwoning. Het bestuur van Hofmeer gaat binnenkort weer in gesprek met de gemeente. In het coalitieprogramma van de huidige coalitie (CDA, VVD, PvdA/GroenLinks) van de gemeente Opmeer staat onder punt 8.002: We gaan een stap verder met het raadsbesluit voor de ontwikkeling van het Diaconieterrein. Prioriteit ligt bij het accommoderen van de ontwikkeling van het knarrenhof en het op basis van een aanvraag herbestemmen van de accommodatie om de verenigingsactiviteiten van Opmeer en Spanbroek een plek te geven.

Gaat het er dan tóch nog van komen ?

De ervaringen in het land zijn wel dat de ontwikkeling van knarrenhoven zaken zijn van de lange adem. Wij hebben goede hoop dat er in een aankomend gesprek stappen kunnen gemaakt voor de invulling van het HOSV terrein. Bij dit gesprek zijn aanwezig: de gemeente, die zich tevens laat vertegenwoordigen door een architect van Bureau Ruimtelijke Ordening, Sophieke Klaver en de huisarchitect van de landelijke stichting Knarrenhof én ons dagelijks bestuur. Zodra de invulling van het HOSV terrein de gemeentelijke en de goedkeuring van de Diaconie heeft, maken we een goede stap voorwaarts. Daarna kan worden gesproken over de verwerving van de grond.

Het bestuur van Hofmeer wil de kandidaten graag op de hoogte houden over de ontwikkelingen. Wie ingeschreven staat bij de landelijke stichting Knarrenhof, en nog steeds graag in aanmerking wil komen voor een seniorenwoning in het Hofmeer, geef het e-mailadres door aan onze secretaris. Ook als u vragen, opmerkingen en/of tips heeft, dan kunt u deze mailen naar secretaris ctm.berkhout@quicknet.nl..”

Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Spektakel en gezelligheid op de 111e Landbouwshow in Opmeer Algemeen 28 jul, 08:00
Afbeelding
Gemeente Opmeer verhoogt starterslening Algemeen 26 jul, 10:00
Afbeelding
Op de kiek in een oude botswagen in Aartswoud Algemeen 25 jul, 15:23
Afbeelding
Gemeentelijke oorkonde voor handler Erik Groot uit Spanbroek Algemeen 25 jul, 15:13
Afbeelding
Scootmobiel aangereden in Opmeer 112-nieuws 21 jul, 12:30
Afbeelding
In eerste helft 2022 WW gestaag afgenomen Algemeen 21 jul, 11:06
Afbeelding
Taalhuis heeft al 300 mensen geholpen Partnerbijdrage 21 jul, 08:00
Afbeelding
Warm weer zorgt voor wespenplagen in Westfriesland Algemeen 20 jul, 14:30
Afbeelding
Boerenverstand Partnerbijdrage 20 jul, 11:44
Afbeelding
LTO op bezoek in gemeenten Koggenland en Opmeer Algemeen 19 jul, 12:04
Afbeelding
Kermisborrel organiseren in Opmeer? Algemeen 19 jul, 09:29
Afbeelding
Diamanten echtpaar Brattinga Algemeen 19 jul, 09:20
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Opmeer

Op Rodi Opmeer volg je het laatste nieuws uit Opmeer. Rodi Opmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Opmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Opmeer in je mailbox.