WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden

Algemeen
In de afgelopen periode is de arbeidsmarkt voor docenten in het algemeen krapper geworden.
In de afgelopen periode is de arbeidsmarkt voor docenten in het algemeen krapper geworden. (Foto: Getty Images/iStockphoto)

NOORD-HOLLAND - De afname van het aantal WW-uitkeringen zette vorige maand stevig door. In noordelijk Noord-Holland liet Zuid-Kennemerland en IJmond met 7,4% de grootste daling zien. Hier werden nog 3.669 WW-uitkeringen verstrekt. In Zaanstreek-Waterland daalde het aantal uitkeringen met 6,9% naar 3.074 en in Noord-Holland Noord was de daling 6,5% (5.616 uitkeringen). Landelijk bedroeg de daling 5,8%. De WW-daling werd in noordelijk Noord-Holland versterkt door seizoensinvloeden. Met name in de horeca nam het aantal WW-uitkeringen, zoals gebruikelijk in het voorjaar, af.

Naast de horeca is ook in het onderwijs een duidelijk seizoen patroon in de WW te ontdekken. Vrijwel elk jaar stijgt het aantal WW-uitkeringen aan docenten in de zomermaanden door de zomervakantie, om bij de start van het nieuwe schooljaar weer te dalen. Dit komt doordat docenten met een tijdelijk contract soms pas bij aanvang van het nieuwe schooljaar een nieuw contract krijgen aangeboden. Vorig jaar werden er in noordelijk Noord-Holland nog ruim 300 WW-uitkeringen verstrekt aan docenten, nu zijn dat er minder dan 250.

Concurrentie Amsterdam

Zowel in het primair (basis) als in het voortgezet onderwijs is in veel beroepsrichtingen sprake van tekorten aan docenten. Wel zijn er kleine verschillen tussen de regio’s. Zo is in de regio Noord-Holland Noord en in Zaanstreek-Waterland sprake van een krappe arbeidsmarkt voor docenten, terwijl deze in Zuid-Kennemerland als zeer krap wordt getypeerd. Daarbij heeft het onderwijs in Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland en IJmond ook te maken met concurrentie door een grote vraag naar docenten van scholen uit Groot-Amsterdam.

Verschillen per vakgebied

De tekorten in het voortgezet onderwijs verschillen per vakgebied. Voor de drie regio’s in noordelijk Noord-Holland is de arbeidsmarkt voor docenten culturele en kunstzinnige vormgeving op MBO niveau gemiddeld, terwijl de arbeidsmarkt voor exacte vakken op hetzelfde niveau een zeer krappe is. In de afgelopen periode is de arbeidsmarkt voor docenten in het algemeen ook krapper geworden. In bijvoorbeeld beroepsgerichte vakken was een jaar geleden nog sprake van een gemiddelde arbeidsmarkt, terwijl deze nu als krap wordt getypeerd.

Aanhoudende vraag

Hoewel er in Nederland sprake is van ontgroening, wat er voor zorgt dat het leerlingenaanbod van jongeren op termijn waarschijnlijk wat zal dalen, blijft de vraag naar docenten de komende jaren onverminderd veel hoger dan het aanbod. Dat komt mede omdat de huidige instroom in de lerarenopleidingen pas afgelopen schooljaar weer steeg.

Bron: UWV