Vis ook zwerfafval uit het water tijdens Cleanup Day

Algemeen
Zwerfafval is overal te vinden. Samen al suppend de sloot schoonmaken. Iets voor u?
Zwerfafval is overal te vinden. Samen al suppend de sloot schoonmaken. Iets voor u? (Foto: aangeleverd)

Tijdens de World Cleanup Day rapen wereldwijd mensen zwerfafval. Tijdens deze opruimactie geven inwoners van ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! En vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu ligt. Als de gemeenten dat weten, kunnen ze slimme oplossingen bedenken. 

Natuurlijk doen gemeenten Medemblik, Koggenland en Opmeer ook mee. Met het thema ‘Jij een Schone buurt. Samen een schoon dorp!’, nodigen wethouders Bart Krijnen van Koggenland, Vincent Buis van Opmeer en Harry Nederpelt van Medemblik iedereen uit om zich aan te sluiten bij deze opruimactie.

Wethouders Krijnen en Buis: ‘Het thema ‘Jij een schone buurt. Samen een schoon dorp’ geeft precies aan hoe je in je eentje al het verschil kunt maken. Gewoon door je eigen stoep, plantsoen, straat of buurt schoon te houden. En deze aanpak werkt, want inmiddels zijn er veel afvalrapers actief en behoren Koggenland en Opmeer tot de schoonste gemeenten van Nederland. Als wethouders en inwoners van Koggenland en Opmeer zijn we dan ook ontzettend trots op dit resultaat. Aan alle zwerfafvalrapers heel veel dank voor jullie inzet. Die mooie cijfers willen we natuurlijk graag zo houden of zelfs nog verbeteren. Dus roepen we iedereen op om op 17 september mee te doen met de World Cleanup Day. Belangrijk dat iedereen meedoet, ook scholen, verenigingen en clubs.”

Ergernis

“Zwerfafval is één van de drie grootste ergernissen van inwoners”, volgens wethouder Nederpelt. “Gelukkig zijn er al heel veel zwerfafvalrapers in onze gemeente, maar we kunnen er altijd meer gebruiken. Hier hebben alle inwoners baat bij. Door in je eigen buurt op te schonen, werk je mee aan een schonere gemeente en een beter milieu.”

Zwerfafval is schadelijk

Zwerfafval is vies en schadelijk voor planten, dieren, de natuur en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Het is dus belangrijk dat iedereen meedoet. Ook groepen, scholen en verenigingen worden uitgenodigd om net als bij vorige opruimacties ook weer mee te doen.

Water afvalvrij

Iemand die het fijn vindt om op het water te zijn, kan natuurlijk met een bootje, kajak of sup ervoor zorgen dat de sloten afvalvrij worden gemaakt. In de sloten zwerft van alles, maar het is veelal plastic wat er op het water drijft. 

Materiaal

Raap zwerfafval niet met blote handen op, maar gebruik altijd handschoenen of een zwerfafvalgrijper. Heel veel zwerfafvalrapers hebben al een grijper van de gemeente gehad. Gebruik je de grijper niet meer, lever die dan weer in. Gooi het geraapte zwerfafval thuis bij het restafval. Dat geldt in elk geval voor de inwoners van Koggenland en Opmeer. 

Echter in de gemeente Medemblik geldt het recycletarief. In dit geval haalt de buitendienst het zwerfafval bij de aangewezen plekken op. Wie zich aanmeldt, krijgt te horen waar de inleverpunten zijn. Zwerfafvalrapers die al langer rapen, weten waar ze hun vuil kunnen inleveren.

Meedoen?

Wil je een bijdrage leveren aan een schoner Medemblik? Alleen of met anderen? Wacht niet langer en meld je aan. Of materialen nodig? Stuur een e-mail naar zwerfafval@medemblik.nl. Geef je telefoonnummer en adres door en met hoeveel mensen, en hoeveel prikkers en vuilniszakken je nodig hebt.

Op Facebook: ikraapzwerfafval staat voor de rapers uit Koggenland en Opmeer meer informatie. Ook kunnen zij een leuke foto uploaden en ervaringen uitwisselen met andere zwerfafvalrapers.

Worldcleanupday organiseert deze dag. Meer weten? Kijk op www.worldcleanupday.nl. Je kan je registreren zodat de organisatie kan zien hoeveel mensen op de hele wereld meedoen aan de actie.

In gemeente Medemblik, Opmeer en Koggenland wordt 17 september zwerfvuil geraapt. Doe ook mee en houd de kernen schoon.
De hengelsportvereniging uit Obdam haalde in maart dit jaar ook veel rommel uit het water.