Bankje maakt herinneringsplek in Spanbroek compleet

Algemeen
Het bankje bij de herinneringslinde in Spanbroek.
Het bankje bij de herinneringslinde in Spanbroek. (Foto: gemeente Opmeer)

De gure wind kreeg op 11 november geen vat op de hartverwarmende onthulling van het bankje bij de herinneringsboom bij het passantenhaventje in Spanbroek. Op het bankje staat de boodschap waar het om gaat binnen de gemeente: ’Opmeer herinnert, verbindt en kijkt vooruit’. Die in het hout gebeitelde vingerwijzing werd zichtbaar nadat burgemeester Gerard van den Hengel samen met Jan van der Heuvel, de voorzitter van de Lions Opmeer/Medemblik, het doek hadden opgetrokken. 

Het bankje is gemaakt door pupillen van PluZorg in Aartswoud. Deze timmerlieden konden rekenen op een lekkere taart. Hun vertegenwoordiger Elly Deutekom beloofde met de hand op haar hart dat ze dezezoete en terechte beloning op de juiste bestemming gaat afleveren.

Corona-pandemie

Het bankje komt voort uit het herdenkingsweekend tijdens de pinksterdagen. Het idee om alle inwoners van Opmeer te gedenken die tijdens de coronapandemie zijn overleden en niet passend werden begraven, kwam van wijlen burgemeester Gert Jan Nijpels. Het idee ‘Samen op Pad’ werd overgenomen door de huidige burgemeester Van den Hengel waarna een groep vrijwilligers het weekend gestalte gaf. 

Herinneringslinde

Naast het herdenken en andere verbindende activiteiten gedurende het pinksterweekend, werd daarna bij het passantenhaventje in Spanbroek de eerste herdenkingslinde geplant. De resterende zeven kernen van de gemeente krijgen waarschijnlijk ook een boom en/of een bankje op een plateau door inwoners van Opmeer beschilderde tegels. 

Dat beschilderen van de tegels is een idee van kunstenaar Rina Floris uit De Weere: “Waar tegels in kleur paden vormen, is het elke keer een terugblik en een vooruitzien naar verbinding met elkaar”. Rina ‘runde’ samen met haar team Anne, Vincent en Arie in de poetshal haar tijdelijk atelier. Daar leefden 171 kunstenaars in de dop zich uit op stoeptegels die op termijn overal binnen Opmeer een kleurrijke herinnering of vooruitblik vormen.

Polderse weidsheid

Het bankje in Spanbroek is zo geplaatst dat degenen die gaan zitten, uitkijken over polderse weidsheid. Het nodigt uit tot momenten van stilte en bezinning. Na alle plechtigheden vrijdag jl. brak plots de zon door. Het leek alsof de overleden burgemeester Gert Jan Nijpels even knipoogde en liet weten dat de plek juist was gekozen.