Plannen Gebiedsvisie Opmeer-Spanbroek

Algemeen
Het centrum Spanbroek/Opmeer.
Het centrum Spanbroek/Opmeer. (Foto: gemeente Opmeer/Nancy Holderbeke)

OPMEER - “Hier kun je met je dorpsgenoten een kopje koffiedrinken en hebben voetgangers en fietsers de ruimte. Hier zijn de auto’s te gast en hier vertoef je in een groene omgeving. Dat is het toekomstbeeld voor het dorpscentrum van Opmeer-Spanbroek. Je komt hier omdat je iets nodig hebt, maar je komt hier ook omdat het gewoon een leuke plek is.”

Minder auto’s en meer groen in het dorpscentrum

De concept-gebiedsvisie voor het dorpscentrum in Opmeer-Spanbroek is gereed. Wethouder Herman ter Veen: “Ik wil iedereen die meedacht bedanken. We kregen maar liefst 700 reacties van inwoners, ondernemers en organisaties hoe het dorpscentrum eruit moet zien”. Wethouder Vincent Buis: “De ideeën en meningen zijn meegenomen in de concept-gebiedsvisie, die ervoor moet zorgen dat we prettig wonen, werken, winkelen en leven in het dorpshart van Opmeer-Spanbroek. De gebiedsvisie is een streefbeeld voor de langere termijn, waar we stap-voor-stap invulling aan geven”. 

De belangrijkste uitgangspunten op een rijtje:

Auto te gast in het centrum 

Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte. In het nieuwe dorpscentrum zijn auto’s te gast en passen zich aan aan voetgangers en fietsers. Daarnaast verdwijnen de geparkeerde auto’s grotendeels uit het straatbeeld van de Wuiver. Op de huidige parkeerterreinen achter de Capellehof en voormalige Rabobank en achter de Albert Heijn is immers voldoende parkeerruimte.

Terrein Koenis

De locatie waar nu nog de veevoederfabriek Koenis is gevestigd, komt vrij voor nieuwe ontwikkelingen. Op dat terrein is ruimte voor woningbouw, zowel aan de straat als op het terrein zelf. Op het achterterrein is plek voor meer grootschaligheid.

Herenweg/Burgemeester De Leeuwplein

Het winkelgedeelte wordt meer verplaatst richting het Wuiver waardoor een compacter centrum ontstaat. Tenslotte is er plek aan het Burgemeester De Leeuwplein voor horeca en wordt het pleintje heringericht als verblijfsruimte.

Waterloop De Wijzend

Waterloop De Wijzend, die grotendeels ondergronds stroomt, komt idealiter terug in het straatbeeld, als beeldbepalend element en als opvang en afvoer van water door de toenemende regenval. De aanleg van deze waterloop wordt goed gecombineerd met de aanpassing van het straatbeeld en het aanleggen van meer groen, alles om de opwarming en hittestress in dit gebied te voorkomen.

Hoe nu verder?

Voor een aantal strategische locaties worden uitwerkingen gemaakt zodat duidelijk wordt wat er gerealiseerd kan worden. Toekomstige ontwikkelaars kunnen hier hun voordeel mee doen in hun plannen. In het eerste kwartaal 2023 wordt de concept-gebiedsvisie vastgesteld door de gemeenteraad. Vervolgens wordt er een bestemmingsplan, beeldkwaliteits- en een inrichtingsplan opgesteld. Na vaststelling van deze documenten vormt de gebiedsvisie een toetsingskader voor de lange termijn voor wat betreft de ontwikkeling van het dorpscentrum van Opmeer-Spanbroek. Het is vervolgens aan zowel de ontwikkelaars, de ondernemers als de gemeente om de handschoen op te pakken en samen aan de slag te gaan. 

Kijk op https://www.opmeer.nl/gebiedsvisie-centrumplan-opmeer-spanbroek of bel de gemeente via 0226-363333.