Mirjam Kaijer uit Hoogwoud winnaar Vrouw in Media award

Algemeen
Mirjam Kaijer, winnaar van de Vrouw in de Media Award 2022 in Noord-Holland.
Mirjam Kaijer, winnaar van de Vrouw in de Media Award 2022 in Noord-Holland. (Foto: Duco de Vries)

Mirjam Kaijer, journalist, columnist en oud-verpleegkundige uit Hoogwoud ontvangt de Vrouw in de Media Award 2022 voor Noord-Holland. Ze heeft volgens de jury gezondheidszorg voor vrouwen op de kaart gezet en zich hiermee in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers geroemd omdat ze zich hard maakt voor meer kennis en onderzoek over vrouwspecifieke ziektes en dit doet zij op een enthousiaste en vasthoudende wijze.

Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen.

Mirjam Kaijer was één van de tien genomineerde vrouwelijke deskundigen namens Noord-Holland. De jury koos uit de top drie unaniem voor Kaijer, omdat ze in haar optredens en columns een snaar weet te raken bij veel mensen door op te komen voor de rechten van de vrouw in de gezondheidszorg. Ze heeft haar eigen ervaringen omgezet in daadkracht waar meer vrouwen baat bij hebben. Het door haar opgerichte Voices for Women ging in 2022 op bezoek bij minister Ernst Kuipers en overhandigde een petitie met 40.000 handtekeningen voor betere gezondheidszorg aan een delegatie van de Tweede Kamer.

Ontroerd

“Toen ik hoorde dat ik de winnares was van de Award voor Noord-Holland was ik ontroerd”, laat Mirjam weten. Want “deze nominatie betekent meer aandacht voor een enorm groot probleem. Een kennishiaat in de vrouwengeneeskunde zorgt ervoor dat heel veel vrouwen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, soms met de dood tot gevolg. Onderzoek vond met de name op de man plaats terwijl de vrouw anders ziek wordt. Ook krijgen we veel reacties van hulpverleners die tegen dit hiaat aanlopen. Ik was ontroerd omdat het met mij weer goed gaat, maar er is nog steeds een hele grote groep vrouwen die door dit gebrek aan onderzoek jarenlang met onverklaarde gezondheidsklachten lopen. Vaak krijgen ze onterecht te horen dat hun klachten psychisch zijn. Elke dag komen deze schrijnende verhalen binnen op ons meldpunt van de stichting: Voices for Women. Ik ga nu door voor de landelijke nominatie, die uitslag wordt 6 februari bekend gemaakt. Natuurlijk hoop ik die ook te winnen, al is de kans klein want ik sta tussen hele grote namen. Maar ik hoop het en dat mensen gaan stemmen zodat dit belangrijke onderwerp wederom op de agenda wordt gezet en er nu eindelijk écht iets gaat veranderen.”

Landelijk

De stembus is open tot en met 31 januari op https://vidm.nl/vrouw-in-de-media-awards/landelijk . De winnaar wordt op 6 februari bekend gemaakt, samen met de You Go Girl Award 2022. Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.