Omleidingsroutes van 23 januari tot 14 april bij A.C. de Graafweg in Opmeer

Algemeen
Beeld van de omleidingsroutes van de A.C. de Graafweg.
Beeld van de omleidingsroutes van de A.C. de Graafweg. (Foto: gemeente Medemblik)

Tijdens de eerste grote wegafsluiting op de A.C. de Graafweg - van 23 januari tot 14 april - wordt het verkeer verspreid over drie omleidingsroutes: een voor doorgaand verkeer en twee voor lokaal bestemmingsverkeer. Met deze spreiding wil de provincie de verwachte extra verkeersdrukte op de lokale wegen in goede banen leiden én de regio bereikbaar houden.  

Voor deze eerste afsluiting - die loopt vanaf de Floris van Noordwijklaan (Opmeer) tot de Tramweg (Wognum) - gelden de volgende omleidingsroutes: 

het doorgaande verkeer en vrachtverkeer wordt vanaf de A7 via de N239 en de N242 omgeleid naar Verlaat en vice versa. Dit wordt met borden op de aansluitende wegen aangekondigd. Deze route geldt tijdens alle afsluitingen.  

bestemmingsverkeer vanuit Opmeer naar de A7 wordt in noordelijke richting omgeleid via de Opmeerderweg en de Westerstraat (lichtgroene route op het kaartje). 

bestemmingsverkeer komende vanaf de A7 naar Opmeer wordt in zuidelijke richting omgeleid via de Tramweg en de Spanbroekerweg (donkergroene route op het kaartje). 

Als extra maatregel komen er borden langs de Spanbroekerweg om automobilisten te attenderen op de schoolgaande kinderen die hier fietsen. Nood- en hulpdiensten zoals de ambulance, brandweer en politie kunnen wel langs de afsluiting rijden. Zij krijgen toegang middels een slagboom.

Rijklaar maken

Tijdens deze eerste afsluiting wordt de nieuwe weg vanaf de rotonde bij de Tramweg aangesloten op de A.C. de Graafweg bij de zendmast en rijklaar gemaakt: er wordt geasfalteerd, de bermen worden afgewerkt, de bebording en verlichting geplaatst en de belijning wordt aangebracht. Met de aanleg van de nieuwe weg is de gevaarlijke S-bocht uit de weg. Het oude deel van de A.C. de Graafweg wordt afgewaardeerd en gaat dienst doen als erftoegangsweg en fietspad.  

Beperkte ruimte 

De afsluiting is de eerste van vijf grote afsluitingen waarmee weggebruikers te maken krijgen in 2023 en 2024. De afsluitingen zijn nodig omdat er veel werk moet worden verzet binnen zeer beperkte ruimte. Daarnaast is het voor de wegwerkers veiliger om te werken in een volledige afsluiting. Een extra voordeel is dat er sneller kan worden gewerkt.? 

Verkeersveiligheid verbeteren 

Met de herinrichting van de A.C. de Graafweg wil de provincie de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming garanderen. Voor de veiligheid wordt de rijbaan verbreed van 6,10 naar 7,60 meter. Er komen minder in- en uitritten zodat auto’s en landbouwvoertuigen veiliger de weg kunnen op rijden. De scherpe S-bocht bij Wognum gaat uit de weg, waardoor deze voortaan rechtdoor loopt. Over het hele traject wordt het fietspad breder en ligt het verder van de weg af.? 

Meer informatie 

Op de hoogte blijven van de werkzaamheden op de A.C. de Graafweg??Download dan de speciale A.C. de Graaf-app vanuit de?AppStore?of?Google Play Store.