Minste scheidingen in gemeente Opmeer

Algemeen
Eén op de tien Noord-Hollanders scheiden. In Opmeer zijn de minste scheidingen.
Eén op de tien Noord-Hollanders scheiden. In Opmeer zijn de minste scheidingen. (Foto: Pexels)

Eén op de tien Noord-Hollanders was in 2022 gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Zandvoort veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Opmeer. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In Noord-Holland waren vorig jaar ongeveer één op de tien inwoners gescheiden: 9,8% van de inwoners om precies te zijn. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Noord-Holland staat hiermee in de Top-5 van provincies met het hoogste aantal scheidingen. 

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

Top-5

Niet alleen Zandvoort scoort hoog qua scheidingen, in de Top-5 staat ook Den Helder, Enkhuizen, Laren en Hoorn. Twee Westfriese gemeenten hoog op het lijstje. Ook in Stede Broec namen de scheidingen met 0,16% toe. Maar Opmeer dus helemaal onderaan. Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel het laagst in Opmeer: hier heeft ‘maar’ 6,7% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd, zonder weer opnieuw te trouwen.