'Het houdt niet op, dat zwerfvuil langs de wegen' - Anne de Bruin-Van de Graaf vindt nog steeds veel troep

Nieuws
Anne de Bruin-Van de Graaf pleit voor een schoner West-Friesland. Help haar en neem rommel mee naar huis! (Foto: aangeleverd)
Anne de Bruin-Van de Graaf pleit voor een schoner West-Friesland. Help haar en neem rommel mee naar huis! (Foto: aangeleverd) rodi.nl

DE WEERE – Anne de Bruin-Van de Graaf was afgelopen zomer optimistisch over de hoeveelheid zwerfvuil, die zij wekelijks vond op haar fietstocht van 25 kilometer langs de buitenwegen in haar mooie West-Friesland. De afgelopen tijd is de wekelijkse hoeveelheid zwerfvuil zo groot, dat de Weerense het bijna niet kan meenemen. "Het houdt niet op, dat zwerfvuil langs de wegen!"
"Ik was bijvoorbeeld op maandag 18 december vorig jaar op pad", vertelt Anne, "en toen raapte ik 113 blikjes, 28 plastic flesjes, 6 glazen drankflessen en een vuilniszak vol met andere verpakkingsmaterialen bij elkaar. Ik was meer dan drie uur onderweg en voelde mij nogal gedeprimeerd. Het lijkt eindeloos, die vervuiling. Op 1 januari jl. verzamelde ik op diezelfde route 86 blikjes, 27 plaslic flessen en 6 glazen drankflessen. Het zijn enorme hoeveelheden, die niet alleen door de jeugd gedumpt worden, want de laatste keer was de schoolroute langs Abbekerk naar Wognum zo goed als schoon. Chapeau!"

Thuis weggooien

"Wat is er zo moeilijk aan om de lege verpakkingsmaterialen gewoon mee te nemen naar huis?", vraagt Anne zich af. "Veel producten worden verpakt in wegwerpverpakkingen, maar wie afval weggooit langs de weg, dan maakt het echt niet, dat het verdwijnt! Vaak duurt het jaren voor iets is afgebroken en veel plastic verdwijnt in minuscule deeltjes in onze oceanen. Zwerfvuil is geen gezicht en slecht voor het milieu."
Dumpgedrag

Anne is overtuigd dat een minderheid van haar medemensen zich schuldig maakt aan dit dumpgedrag en dat een grote meerderheid zich enorm ergert aan die troep. "Ik weet dat er vele stille rapers zijn en dat vind ik een hartverwarmende gedachte. Mijn wens voor het nieuwe jaar: een schoner milieu en tegen dumpers zegt ze: "Hé, neem je rommel mee!".
Zwerfvuil is voor veel mensen een doorn in het oog. Thuis afval weggooien is toch een fluitje van een cent! De gemeenten geven 'onnodig' miljoenen uit aan het opruimen van al die troep. Tevens trekt het ongedierte aan en daardoor ook diverse ziekten. Zwerfvuil is slecht voor natuur, mens en dier. Als iedereen zich dat nu realiseert, wordt hopelijk West-Friesland, en Nederland in zijn geheel, schoner en leefbaarder.