Hoe komt de WOZ-waarde in Opmeer tot stand

Nieuws
Inwoners van de gemeente Opmeer ontvangen in de week van 26 februari de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen.
Inwoners van de gemeente Opmeer ontvangen in de week van 26 februari de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. (Foto: Adobe Stock)

OPMEER - Inwoners van de gemeente Opmeer ontvangen in de week van 26 februari de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. De gemeente gebruikt de inkomsten van deze belastingen onder andere voor uitgaven zoals onderwijs, wegen, verlichting, cultuur welzijnsvoorzieningen en recreatie. Om de hoogte van deze belasting en heffing te bepalen, wordt de WOZ-waarde gebruikt. De WOZ-waarde is een zo goed mogelijke schatting van de mogelijke verkoopprijs van jouw woning. Wethouder Vincent Buis (financiën): ‘’Om dit te bepalen, maken wij een waardebepaling van jouw woning. Hierin houden wij rekening met verschillende punten.’’

WOZ-waarde gemeente Opmeer

“Eén van de meest verwarrende dingen, is dat de taxatie uitgaat van een zogenaamde ‘waardepeildatum’. Dit is de datum waarop we bepalen wat de marktwaarde van jouw woning is. Voor belastingjaar 2024 is de waardepeildatum van jouw woning 1 januari 2023. Dat is dus vorig jaar,” aldus wethouder Buis. Zijn er tussen de waardepeildatum en het begin 2024 grote wijzigingen geweest aan uw woning of pand? Zoals een verbouwing? Dan kan het slim zijn om uw gegevens te controleren bij het ontvangen van de WOZ-beschikking. Dit kan via www.opmeer.nl/woz-waarde. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met de gemeente.

Objectkenmerken

Om de marktwaarde te bepalen, wordt gekeken naar de kenmerken van een woning, zoals het bouwjaar en de woonoppervlakte. Dit vormt de basis voor de WOZ-waarde. Maar ook het afwerkingsniveau van binnen en van buiten is van invloed op de waarde. Net als specifieke kenmerken zoals een dakkapel of uitbouw. Ook wordt er gekeken naar de ligging van een woning. Deze gegevens worden voortdurend actueel gehouden met behulp van onder andere het Kadaster en bouwtekeningen. De wethouder vervolgt: “De gemeente wordt hierin gecontroleerd door de waarderingskamer die toezicht houdt en ook een waardeoordeel over de werkwijze van de gemeente afgeeft. Sinds 2018 heeft Opmeer de hoogste waardering met vijf sterren van de waarderingskamer voor de uitvoering van de wet WOZ.” Ook worden de verkoopprijzen van alle woningen in de gemeente verzameld. “Deze marktinformatie wordt gebruikt om de WOZ-waarde van soortgelijke woningen te bepalen,” zo vertelt de wethouder.

WOZ-waarde controleren en bezwaar maken

Vanaf het moment dat je de gemeentelijke aanslagen ontvangt, kun je de gebruikte gegevens zelf checken in het taxatieverslag via www.opmeer.nl/woz-waarde. Zijn er aanpassingen nodig? Bel via 0226 - 363 333 direct met de taxateur. Dan kunnen deze direct verwerkt worden. Je ontvangt dan een nieuwe WOZ-waarde en aangepaste belastingaanslag. Wethouder Buis: “Bureaus die graag voor u willen bemiddelen, maken steeds meer reclame dat zij ‘gratis’ bezwaar voor u kunnen maken. Rechtstreeks bezwaar bij de gemeente is echter altijd gratis. Als gemeente betalen wij aan deze bureaus een wettelijk bepaalde vergoeding wanneer de WOZ-waarde wordt aangepast. Dit kost indirect en dus u als inwoner veel geld. Uiteindelijk is bezwaar maken via een bemiddelaar dus nooit gratis.”

Meer informatie

Meer informatie over de WOZ-waarde en de onroerendezaakbelasting (OZB) kun je vinden via www.opmeer.n/belastingen. Uiteraard kun je met vragen ook altijd mailen naar gemeente@opmeer.nl of bellen met 0226 – 363 333.