WK Schapendrijven uniek in West-Fries dorpje - Nederland voor het eerst gastland voor spectaculair evenement
Nieuws

HOOGWOUD – Voor het eerst in de geschiedenis is Nederland gastland voor het WK Schapendrijven. Dit spektakel wordt in principe altijd georganiseerd in Schotland, Engeland of Ierland, maar nu is het de beurt aan Holland. De International Sheep Dog Society (ISDS) sprak tijdens de International Trials in Schotland het vertrouwen in initiatiefnemer Erik Groot uit. De Spanbroeker, zelf een verwoed schapendrijver, haalde hiermee een uniek evenement in huis. Hij wil van dit wereldkampioenschap een onvergetelijke gebeurtenis maken, waarin het 'wij-gevoel' centraal staat en waarin iedereen, jong en oud, deelgenoot is.


De gemeente Opmeer staat van 12 tot en met 16 juli in het teken van deze bijzondere sport. Schapen drijven is een intens gevoel, samenwerken met een Border Collie, die op eigen instinct de dieren leidt, maar open staat voor correctie van zijn baasje. “Als er geen wederzijds respect is, komt een team nooit tot uitzonderlijke prestaties”, zegt Erik Groot. Wel 247 deelnemers uit 32 landen (van Schotland tot aan Japan) strijden voor de titel wereldkampioen Schapendrijven. Voor de jeugd 'handlers' wordt een speciale competitie gehouden.

Twee petten


Erik is bekend in het wereldje van schapen drijven, hij is meervoudig Nederlands kampioen en deed aan vele EK’s mee. Hij plaatste zich ook voor dit wereldkampioenschap, maar omdat hij, zich als hoofd-organisator van de stichting, wil focussen op de organisatie, heeft hij zich teruggetrokken. "Een behoorlijke aderlating", meldt Erik, "maar ik ben hoofdverantwoordelijke voor de organisatie en dit toernooi ingaan met twee petten op, kan niet. Samen met alle vrijwilligers is het belangrijk dat we ervoor gaan om een geweldig evenement neer te zetten. Dit keer komen de deelnemers naar Nederland en krijgen dan te maken met andere gewoonten, ander voedsel en omgeving. Handlers uit onder meer Zuid-Afrika, Spanje, Portugal, Wales, Faeroër Eilanden, Brazilië en Amerika reizen naar Hoogwoud. Wie weet krijgen ze een ware cultuurshock", zegt hij lachend.

Activiteiten


Naast het kampioenschap vinden er dagelijks op en rondom de drie wedstrijdvelden veel activiteiten plaats. Van vrijdag tot en met zondag staat op het terrein van Herenweg 100 in Hoogwoud een markt met allerlei etenswaren, een braderie en livemuziek. Bezoekers kunnen deze dagen genieten van de kraampjes met brocante en lokale producten van boeren en ondernemers uit de omgeving.
Voor de kinderen wordt zaterdag en zondag een speciale open boerderijdag gehouden. De jeugd leert een koe melken en vissen vangen.
Naast de activiteiten op de terreinen genieten liefhebbers van de omgeving door deel te nemen aan de wandel- en fietsroutes door West-Friesland. Verschillende boerderijen en musea openen hiervoor speciaal hun deuren.
En de organisatie opent 12 juli zelfs een speciale WK Schapendrijven camping, waar iedereen kan verblijven om het hele wereldkampioenschap mee te maken.
Wie verzekerd wil zijn van het beste zicht op de wedstrijden, kan via website alvast een plek op één van de tribunes reserveren.
Kom ook een kijkje nemen tijdens dit unieke evenement in het dorpje Hoogwoud. Fantastisch om te zien dat de interactie tussen een schapendrijver en zijn Border Collie zo fijn is afgestemd. Schrijf het alvast in de agenda.
Meer informatie over het programma, de camping, tribunes en openingstijden is te vinden op www.wkschapendrijven.nl.
Het is nog niet zover, dus de organisatie zet de komende tijd de schouders eronder, zodat het programma nog verder wordt uitgebreid.