'Niet alleen de jeugd is schuldig' - Anne de Bruin-van de Graaf 'stille raper' van zwerfvuil

Nieuws

DE WEERE - Anne de Bruin-van de Graaf uit De Weere is al twee maanden in de ban van het vele zwerfvuil langs de fietspaden en doorgaande wegen in het mooie West-Friesland. "Het doet mij zeer hoe een aantal van mijn medemensen achteloos afval neergooit vanuit de auto en vanaf de fiets. Ik erger mij daar aan en daarom ben ik maar gewoon begonnen met rapen. 'Moeder Aarde' kan al die troep echt niet alleen verwerken." Anne's opruimactie is niet onopgemerkt gebleven...
Anne komt tijdens het opruimen van zwerfvuil van alles en nog wat tegen. "Het valt mij op hoeveel lege verpakkingen ik vind van sigaretten, net als blikjes en flesjes van plastic of glas. De verpakkingen van eetbare producten van McDonald's scoren ook hoog. En niet te vergeten alle sapjes in flesjes en pakjes; teveel om op te noemen. Telkens vraag ik mij af: 'Hoe komt het dat je een volle verpakking wel kunt meenemen in je zak of tas, maar niet de lege verpakking?' Dat geldt ook voor de verpakkingen van eetbare producten. Sommige automobilisten nemen zelfs de moeite om hun raampje open te doen om hun troep te dumpen langs de weg; en dan gaat het echt niet alleen om de jeugd. Als je echter je eigen afval meeneemt, dan laat je zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor je leefstijl, respect hebt voor het milieu en rekening houdt met de gevoelens van je medemens."

Tv-uitzending

Doordat Anne over dit probleem de publiciteit heeft gezocht, krijgt ze veel positieve reacties. "Het blijkt namelijk dat veel mensen zich ergeren aan al die troep en 'stille rapers' zijn. Ook heb ik reacties gehad van diverse organisaties: Provinciale Staten, Hoogheemraadschap en gemeenten. Verder heb ik een kort interview gehouden voor RTVNH en meegewerkt aan opnames voor het EO-programma 'Geloof en een Hoop Liefde'. De uitzending daarvan is maandag 21 maart om 18.00 uur te zien bij NPO2. Er hangt dus iets in de lucht en dat doet mij goed! Daarom ga ik zeker met deze actie door en wil ik tegen iedereen die zich aangesproken voelt zeggen: geniet van je sigaretje, je biertje of reep chocola, maar besef dat we afhankelijk zijn van onze leefomgeving en dat we verantwoord om moeten gaan met onze planeet; dus hé, neem die rommel mee!"