Lisa leest voor Vrijwilligerspunt

Partnerbijdrage
Lisa haalt plezier uit het voorlezen voor kinderen.
Lisa haalt plezier uit het voorlezen voor kinderen. (Foto: aangeleverd)

Toen haar stageplek op het allerlaatste moment niet doorging, kwam Lisa Romeo via Vrijwilligerspunt bij Samenvoorlezen terecht. Heel wat anders en even wennen, maar ze kijkt met plezier terug: “Die blije koppies als ik voor de deur stond, dat zal ik nooit meer vergeten.”

Lisa las voor aan een meisje van vier en een jongetje van zes jaar. “Het jongetje is geïnteresseerd in dino’s, daar kon hij hele verhalen over vertellen en die moeilijke namen kent hij allemaal. Het meisje wilde juist graag over prinsessen en dieren lezen. Geen probleem, doen we dat. Er is zoveel bij de bibliotheek te vinden.” Bij Samenvoorlezen ga je twintig weken lang elke week een uurtje voorlezen voor een kind, met als doel de taalontwikkeling te stimuleren. Is dat gelukt? 

Lisa: “Het meisje telde nog in het Engels toen we begonnen met lezen, maar ik heb boekjes meegenomen waarin veel telwoorden voorkwamen. Nu kan ze ook goed in het Nederlands tellen. Bij het jongetje was de taalbeheersing niet zozeer het probleem, maar zijn uitspraak. Hij ging ook naar een logopedist om die te verbeteren, en we hebben er met het voorlezen goed op geoefend. Ik geloof dat dat wel heeft geholpen. Het doel van Samenvoorlezen is ook de ouders te enthousiasmeren om zelf voor te gaan lezen en met hun kind naar de bibliotheek gaan. Maar of me dat gelukt is, vraag ik me af.”

Verschil maken

Als afronding hebben de kinderen allebei een officieel voorleesdiploma in ontvangst genomen en Lisa gaat verder met haar opleiding. Wat neemt ze mee van Samenvoorlezen? “De kinderen waren zo blij, hun vrolijke koppies als ik voor de deur stond zal ik niet vergeten. Ik vind het bijzonder dat je met zoiets kleins als een uurtje in de week samen lezen, zo’n groot verschil kunt maken. Dat heeft indruk op me gemaakt: de dankbaarheid van de kinderen en hun ouders, en het plezier dat we samen hadden met de boeken.”

Zelf voorlezer worden

Wil je ook voorlezer worden van Samenvoorlezen? Neem dan contact op via 0229-216499 of voorlezen@vrijwilligerspunt.com.