VIDEO

Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK

Sport
Hoe deed Oranje het in het verleden op het WK voetbal?
Hoe deed Oranje het in het verleden op het WK voetbal? (Foto: Adobe Stock)

REGIO – Hoe scoorde Oranje in het verleden op WK’s? In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst… of, toch wel?

De verwachtingen van het Wereldkampioenschap Voetbal zijn ook in 2022 weer hooggespannen. En terecht, want het Nederlands elftal wist het in het verleden meerdere keren tot de (halve) finale te schoppen! 

Lees ook: WK in Qatar, speelschema en wanneer speelt Nederland?

WK van 1974: bíjna wereldkampioen

In 1974 had het Nederlands elftal een goed WK. Hoe kan het ook anders, met voetbalgrootheid Johan Cruijff als sterspeler. Onder meer Brazilië en Argentinië werden genadeloos verslagen. De winst was zó dichtbij… tot Duitsland in de finale met 2-1 Oranje het nakijken gaf. 


WK in 1978: opnieuw naar de finale

Tijd voor een revanche, moet het Nederlands elftal gedacht hebben in 1978. Opnieuw schopte Oranje het tot de finale, waar Argentinië als geduchte tegenstander Nederland opwachtte. De twee landen waren aan elkaar gewaagd en er was zelfs een verlenging nodig om de winnaar van het WK voetbal in 1978 te bepalen. Het werd helaas gastland Argentinië, dat met 3-1 won. 

WK van 2010: na 32 jaar opnieuw een finale

Het was tijdens het WK voetbal van 2010 trainer Bert van Marwijk die Oranje na ruim dertig jaar opnieuw in de finale wist te krijgen. Bloedstollend spannend was het, zeker toen er extra tijd nodig was voor de bepalende goals. Het werd uiteindelijk Spanje die als enige wist te scoren – en dus naar huis ging als Wereldkampioen Voetbal 2010.


WK in 2014: winnen van Spanje

Tijdens dit WK van 2014 in Brazilië kwam het Nederlands elftal in een ongelukkige poule terecht. Zo stond Oranje opnieuw oog in oog met vorige winnaar Spanje. Toch werden alle verwachtingen overtroffen en won Nederland met maar liefst 5-1 van de voormalig wereldkampioen. Poule-genoten Australië en Chili werden ook verslagen, evenals volgende tegenstanders Mexico en Costa Rica. Helaas, in de halve finale tegen Argentinië strandden we toen dat land er met 4 strafschoppen tegen 2 van Oranje met de winst vandoor ging. Wel won Nederland uiteindelijk nog brons. 

Nu Oranje maar liefst acht jaar heeft kunnen trainen (in 2018 wist het Nederlands elftal zich niet te kwalificeren voor het WK), ligt de lat natuurlijk hoog. Hoe ver zullen we het in 2022 in Qatar schoppen?