Zeven kermissen in de gemeente Opmeer

Uitgaan
In de gemeente Opmeer worden zeven kermissen gegeven. Denk eraan: aan kermisborrels organiseren zitten regels gebonden.
In de gemeente Opmeer worden zeven kermissen gegeven. Denk eraan: aan kermisborrels organiseren zitten regels gebonden. (Foto: Pexels)

Om de kermissen in de gemeente Opmeer zo goed als mogelijk te laten verlopen, roept de gemeente op om goed na te denken over de organisatie van kermisborrels. Regelmatig komt het voor dat borrels niet gemeld zijn en dat is een groot risico voor de veiligheid van de bezoekers en de organisatie. Maar wat zijn eigenlijk de regels voor het organiseren van een kermisborrel?

Wil je iets organiseren? Dan ben je verplicht om dit te melden bij de gemeente. De reden hiervan is dat de veiligheid van de bezoekers, organisatoren en omwonenden voorop staat. Als de gemeente en ook de hulpdiensten niet op de hoogte zijn van een evenement - van welke grootte ook - kunnen zij hier niet optimaal op anticiperen met mogelijk ernstige gevolgen als afloop. De gemeente Opmeer verzoekt iedere organisator van een evenement - en dus ook kermisborrels - om dit te melden.

Melding klein evenement

Evenementen vanaf 100 en tot 250 personen volstaan met een melding klein evenement. Er zijn wel bepaalde eisen van toepassing. Bijvoorbeeld dat het evenement op één locatie wordt gehouden en dat het alleen mag plaatsvinden op zondag, maandag, dinsdag, woensdag of donderdag tussen 07.00 en 23.00 uur of op zaterdag of zondag tussen 07.00 en 24.00 uur. Wordt er tijdens het evenement drank geschonken? Dan moet de organisator in het bezit zijn van een tapontheffing. De behandelingstermijn voor de melding van een klein evenement is 21 werkdagen.

Evenementenvergunning

Als er meer dan 250 personen worden verwacht, is een evenementenvergunning vereist. De organisator dient dan rekening te houden met andere regels en voorschriften. Alle vereisten staan vermeld op www.opmeer.nl/evenement-organiseren. Het aanvragen van een evenementenvergunning is een uitgebreid proces, waarbij ook de hulpdiensten betrokken worden voor een beoordeling. Hiervoor had al een aanvraag in behandeling moeten worden genomen.

Steun de lokale horeca

In zijn nieuwjaarstoespraak riep burgemeester Gerard Van den Hengel op om ook oog te hebben voor de lokale horeca. Na de moeilijke coronajaren verdienen zij het om weer een succesvolle kermis te draaien. Als mensen alleen bij de borrels blijven hangen en daarna naar huis gaan in plaats van naar de lokale horeca, heeft de horeca daar weinig aan. Heb je plannen voor de organisatie van een kermisborrel? Denk dan ook aan de horeca. Misschien kunnen jullie samen iets organiseren?

Handhaving 

Gemeente Opmeer was in gesprek met meerdere organisatoren van ‘grotere’ kermisborrels. Deze gesprekken ervaart de gemeente als positief. Gemeente en organisatoren werken eraan om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Natuurlijk gaan de politie en de BOA tijdens de kermis ook op pad om te controleren of regels worden nageleefd en er geen sprake is van overlast. Daarbij kun je denken aan de controle van het aantal aanwezige personen en of het evenement is gemeld. Als de regels zijn overtreden, kan het zijn dat de handhaving stappen moet ondernemen waar niemand blij van wordt. Denk aan het beëindigen van het evenement. 

Dat is voor niemand wenselijk. Daarom is het zo belangrijk om tijdig met elkaar in gesprek te gaan en de kermis een feest te laten zijn voor iedere liefhebber.

Heb je vragen over de organisatie van een kermisborrel? De medewerkers van gemeente Opmeer staan voor jou klaar en zijn bereikbaar via gemeente@opmeer.nl of tel. 0226-363333. 

Samen er een gezellig feest van maken!

Alle kermissen op een rijtje:

Opmeer: 19 tot en met 23 mei 

Aartswoud: 10 tot en met 11 juni 

Hoogwoud: 23 tot en met 26 juni 

Gouwe: 1 tot en met 2 juli 

Zandwerven: 2 tot en met 3 juli 

De Weere: 9 tot en met 10 juli

Wadway: 14 tot en met 15 juli