Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’

Zorg
Mayra in haar element.
Mayra in haar element. (Foto: AGHeeremansPhotography)

De 17-jarige Mayra Smilda uit Heerhugowaard leeft voor dansen. Vanaf het moment dat ze haar eerste stapjes zette, bewoog ze al op de beat van de muziek. 

Door Rosalie Buding

Op haar vierde begon Mayra met het volgen van balletlessen in Buurthuis de Ezel. Daarna is ze overgestapt naar Balletschool Heerhugowaard, waar ze nog steeds met plezier haar spitzen uit de kast trekt om de meest elegante bewegingen aan een groot publiek te tonen. Ze geeft optredens, doet mee aan danswedstrijden én is uitgekozen voor de selectiegroep om de balletschool te presenteren. Daarnaast heeft Mayra al twee keer zelf dansles gegeven. 

‘Ik ga mee in de muziek, hoef nergens aan te denken’

Mayra: “Dansen is mijn uitlaatklep. Naast ballet doe ik moderne dans, mijn favoriet. Hierbij kan ik helemaal in de muziek meegaan, ik hoef nergens anders aan te denken. Je hoofd wordt steeds leger. Ik heb niks meer door en zit in mijn eigen wereld. Sinds ik dans, zit ik lekkerder in mijn vel. Als ik geen les heb word ik steeds geïrriteerder, haha. Bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Als die voorbij is denk ik: hè hè, ik mag eindelijk weer.”


Beeld: AGHeeremansPhotography

Zenuwen verdwijnen

“Het leukste vind ik het aanleren van een choreografie en bijzondere danstrucjes. Ik onthoud dit goed, want ik word soms in het midden van de dansklas gezet, zodat anderen bij mij kunnen afkijken. Optreden vind ik hartstikke leuk om te doen. Presenteren voor een grote zaal is niks voor mij, dan ren ik het liefst het podium af. Maar dansen? Dat gaat natuurlijk. Zodra ik op het podium sta, zijn de zenuwen verdwenen. Het is voor mij een vorm van therapie.”


Beeld: AGHeeremansPhotography