Hoe moet Purmerend er in 2022 uitzien?

Algemeen
Koen Lageveen (Stadspartij) was een van de raadsleden die de meningen peilden.
Koen Lageveen (Stadspartij) was een van de raadsleden die de meningen peilden. Foto: Han Giskes

PURMEREND - Het online platform www.toekomstigpurmerend.nl is onlangs gestart. Hier kunnen inwoners hun ideeën, gedachten en vragen kwijt over de fusie van Purmerend met Beemster, die per 1 januari 2022 van kracht wordt. Vanaf die datum bundelen beide de krachten en zullen zij als één gemeente verder gaan. Wat vinden Purmerenders van de fusie? Burgemeesters en wethouders van Purmerend en Beemster peilden op de dinsdagmarkt in het centrum van Purmerend de mening van het publiek.

De burgemeesters van Purmerend (Don Bijl) en Beemster (Joyce van Beek), diverse wethouders en bestuurders van gemeente Purmerend vroegen de marktbezoekers wat zij belangrijk vinden in hun stad, buurt of wijk met het oog op de aankomende fusie. De meningen bleken overwegend positief te zijn. Opvallend was ook dat er redelijk wat bezoekers van buiten Purmerend of de Beemster naar de Purmerendse markt kwamen.

Grote betrokkenheid
Een greep uit de opmerkingen en meningen van de geïnterviewde mensen: "Hoe groter hoe beter. Wat Purmerend niet heeft, heeft de Beemster en andersom. Hopelijk wordt het uiteindelijk goedkoper." Veel mensen zeggen in Purmerend fijn te wonen: "Purmerend heeft alles." Er blijkt bij de geïnterviewden grote betrokkenheid te zijn met de Beemster: "Beemster staat dichter bij Purmerend dan Purmerend bij de Beemster." Als de gemeente Beemster te klein wordt, dan vinden veel mensen de fusie een goede oplossing. 

Compleet
Veel ondervraagden willen 'de fijne sociale woonomgeving in Purmerend' behouden. Ook de wekelijkse dinsdagmarkt wil men niet kwijt. Er kwamen zelfs vragen of de veemarkt niet kan terugkomen, mogelijk als toeristisch evenement op een aantal momenten in het jaar. De ondervraagde inwoners waren ook blij met de Koemarkt en ze zijn benieuwd naar de plannen met het terrein van de voormalige Kalverhal (Nukahal), waar momenteel de nieuwe Markthal wordt gebouwd. Het project Wonen boven Winkels wordt als heel positief gezien. Het Willem Eggert Centrum is volgens veel geïnterviewden, na de renovatie, mooi geworden. "Purmerend is compleet, heeft alles," aldus de mening van velen. 

Meer parkeerplaatsen
Maar er zijn ook kanttekeningen. Er zijn volgens diverse mensen verbeteringen nodig ten aanzien van de vrije keuze van de energieleverancier, betere doorstroming van het verkeer in de binnenstad en er is de wens voor meer parkeerplaatsen. Een aantal ondervraagden vindt Woningbouw in Beemster een groot voordeel vanwege de woningkrapte in Purmerend. Dit vooral voor de jongeren en uiteraard met behoud van het platteland en het Wereld Erfgoed.
Diverse mensen spreken hun zorg uit over onder andere de cultuurverschillen tussen de gemeenten. Enkele uitspraken hierover: "Kunnen de colleges van burgemeesters en wethouders wel op een goede manier samengaan en samenwerken? Hoe zit het met het verschil in belastingen? Gaan deze bedragen na de fusie omhoog of omlaag? Gaan Beemsterlingen nu ook hondenbelasting betalen? Kunnen Beemster en Purmerend hun eigen identiteit behouden? Hoe zit het met de financiële situatie na de fusie? Wordt er wel goed geluisterd naar de burgers?" Burgemeester Don Bijl zegt dat dit juist de reden is voor zijn aanwezigheid op de markten en voor de start van het platform dat vanaf vandaag online staat. Tenslotte een tip van een marktbezoeker: "Blijf 'mensenmensen', met begrip en respect voor elkaar!"

Vragen en tips
Wilt u ook graag uw mening persoonlijk kwijt aan de burgemeesters, wethouders of wijkmanagers, kom dan naar een van de onderstaande markten. Als dat niet schikt, kunt u uw vragen, tips en/of zorgen tot 15 maart ook online posten op platform www.toekomstigpurmerend.nl. 
De resterende markttourdata zijn: zaterdag 19 januari, van 10.00 tot 12.00 Wormerplein, Woensdag 23 januari, van 09.00 tot 11.00 uur Meerland, donderdag 31 januari, tussen 13.00 tot 15.00 Beatrixplein (bij seniorencomplex De Hoekstee) en vrijdag 1 februari, van 09.30 tot 11.30 Gildeplein.