Jonge Ajax-telg Fardau van Gils (7) staat haar mannetje

Algemeen
Fardau van Gils in de dagelijkse training voor Ajax met haar vader.
Fardau van Gils in de dagelijkse training voor Ajax met haar vader. Foto: Han Giskes

PURMEREND – Haar broer Fender voetbalt, haar vader traint de jeugd van FC Purmerend, en met dat voetbal in de genen besloot Fardau van Gils (7) op driejarige leeftijd dat zij ook wilde voetballen. Ze begon bij het Peutervoetbal van Arno Splinter, waarna ze terecht kwam bij de kabouters van FC Purmerend. Momenteel speelt ze in het jongensteam van de onder 8-1 bij de trainers Melvin Manhoef en Wilco Blokland. Onlangs werd ze tijdens een trainingsdag gescout door Ajax en toegelaten tot de talententrainingen van de Ajax Vrouwenacademie. Na de eerste trainingsdag brak de coronacrisis los, en nu doet ze thuis niet alleen het huiswerk voor school maar ook voor Ajax en is ze dagelijks met haar vader bij het schoolplein of in de tuin aan het trainen.

Al komt ze dan uit een voetbalfamilie, wat vindt ze nu zo leuk aan voetbal? “Het is leuk omdat het een teamsport is”, zegt Fardau. “Het maakt me ook niet uit of het met jongens of meisjes is. En je kunt je fantasie gebruiken. Maar het leukste vind ik nog winnen. Daarom ben ik heel blij dat ik nu bij Ajax zit.” Dat zorgt er in ieder geval voor dat wanneer ze haar rondje in de buurt doet om jongens op te trommelen voor een partijtje, dat geen moeite kost, want ook zij zijn trots dat Fardau bij Ajax zit.

Klaarstomen

Haar vader Brian van Gils vindt het allemaal prima, zolang ze er zelf plezier in heeft. “Als trainer maar vooral als vader vind ik dat het meest belangrijk. We zien de uitkomst vanzelf wel.” Op de Ajax Vrouwenacademie worden jonge meisjes met talent getraind en klaargestoomd voor het talententeam vanaf 16 jaar. Het is niet gemakkelijk daar een plek te veroveren. Brian: “Damesvoetbal is nu natuurlijk booming, er komen honderden meiden naar de open trainingsdagen. Daarom was Fardau heel blij dat ze werd gekozen.”

Motiveren

Dat de trainingen na de eerste les stil kwamen te liggen was jammer, maar het gaat thuis gewoon door. Trainers sturen videofilms door met oefeningen die ze in de tuin of op een veldje kunnen doen. “De algemene boodschap is: blijven trainen”, zegt Brian. “Ze vinden het ook leuk video’s terug te krijgen van de kinderen van hun trainingen, dus die maken we nu ook. Die filmpjes delen ze weer op de social mediakanalen van Ajax. Vooral om te blijven motiveren.”

Onderschat

Het mee voetballen met de jongens is ook iets dat Ajax stimuleert. Brian: “Vorig jaar waren er pas vanaf onder 9 jaar meisjesteams bij FC Purmerend. Dan zou ze te lang moeten wachten, het leeftijdsverschil is dan te groot. Nu krijgt ze meer weerstand en ze ontwikkelt zich beter. Alle jongens in haar team zitten in het selectieteam en spelen dus op hoog niveau, daar heeft ze erg veel aan.” En Fardau mag dan wel een ‘klein ding’ zijn, ze staat haar mannetje. “Fardau, maar ook haar teammaatje Kaylee Contelaar dat mee voetbalt, wordt altijd onderschat. Jongens zijn al snel geneigd zo’n klein meisje een beetje te ontzien. Maar als het voetbal eenmaal begint draait het om. Dan hoor je de trainer zeggen; jongens, die meiden moeten een beetje worden aangepakt, en dan pas gaat de beuk er in bij de jongens. Dat is altijd weer een grappige constatering op de zaterdagochtend.”

Nederlands Elftal

Maar voetballen kan altijd en overal. Dus zo lang het nodig is oefent Fardau thuis, in haar mooie nieuwe tenue en trainingspak, samen met haar vader. Voor later. Want, ja, natuurlijk wil ze voetballer worden zegt ze. “Bij Ajax en bij het Nederlands Elftal.” Haar lat ligt hoog.