Mieke Kuiper fotografeerde en interviewde 50 vrouwen van 50 jaar

Algemeen
Afbeelding
Wendy Zwaan (links), een van de geportretteerde dames, kreeg het eerste exemplaar van Mieke. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Van Mieke Kuiper kun je met gemak stellen dat ze een duizendpoot is. De nu 51-jarige Purmerendse staat twee dagen in de week voor groep 4 van basisschool De Hoeksteen in Landsmeer, is getrouwd en moeder van drie kinderen, ze fotografeert en leert regelmatig bij om het laatste nog beter te beheersen. Vorige week presenteerde ze haar boek ‘50 jaar!’. Hierin 50 portretten en korte verhalen van totaal van elkaar verschillende vrouwen. Allen zijn in hun 50e levensjaar geïnterviewd en op de gevoelige plaat vastgelegd. Mieke is er alles bij elkaar zo’n anderhalf jaar mee bezig geweest.

Over het waarom van het boek vertelt ze: “Twee jaar geleden ontmoette ik toevallig de bekende fotograaf William Rutten. We praatten zo wat over het maken van foto’s en op een gegeven moment vroeg hij mij of ik weleens foto’s voor mezelf had gemaakt. Ik moest ontkennend antwoorden, maar ging daar wel dieper over nadenken. Ik dacht: dat zou eigenlijk best leuk zijn.”

Smaak te pakken

Het idee ging zich steeds vaster nestelen en in de aanloop naar de memorabele datum dat ze 50 jaar zou worden, had Mieke de smaak te pakken. Niet in de laatste plaats dankzij een artikeltje dat ze las in het magazine Linda. “Ineens wist ik het, ik wilde een boek maken met foto’s en korte teksten van 50 bijzondere vrouwen die -net als ik- in 2019 50 jaar zijn geworden. Ik heb het idee uitgewerkt. Maar ja, toen kwam het. Hoe kom je aan 50 vrouwen die in hetzelfde jaar 50 jaar worden?”

Wachtlijst

Een reünie op de Pabo, haar oude school, bracht uitkomst. Daar ontmoette Mieke drie ex-klasgenoten, die vrijwel onmiddellijk ja zeiden. Maar dan de rest. Mieke: “Daar had ik aanvankelijk een hard hoofd in, maar binnen enkele weken had ik 30 vrouwen bij elkaar die graag in het boek wilden. Het duurde daarna niet veel langer totdat ik het aantal van 50 had bereikt. Ik had zelfs een wachtlijst.”

Een mooie afspiegeling van de maatschappij noemt Mieke Kuiper de door haar bevraagde en gefotografeerde dames, woonachtig in de grote straal Den Helder, Den Haag en Hilversum. Autochtone Nederlandse vrouwen, Nederlandse vrouwen van buitenlandse komaf, iemand met een geestelijke beperking, een dame met een lichamelijke beperking en drie zogeheten bekende Nederlanders (Kim Holland, actrice Cynthia Abma en actrice/zangeres Lone van Roosendaal); ze staan er allemaal in.

Sommigen gingen los

De een werd gefotografeerd op het strand, de ander op een balkon en weer een ander in de achtertuin. Aan veelzijdig beeldmateriaal geen gebrek in het boek. Datzelfde geldt voor de veelal ontboezemende verhalen. Mieke: “Er waren er bij die een summiere tekst aanleverden, maar ook vrouwen die met vier A4’tjes helemaal los gingen. Ontzettend leuk.”

Goed format

Journaliste Sabine Leenhouts, een van de geportretteerde vrouwen, zette Mieke Kuiper op het spoor van een goed werkend format. “Ik las in Vrouw (bijlage van De Telegraaf, JB) een stukje van haar over haar naderende 50e verjaardag. Ik besloot Sabine een mailtje te sturen en al heel snel kreeg ik een positief antwoord.”

Mieke Kuiper heeft het avontuur gezien als één groot feest. “Dankzij dit project heb ik het gevoel gehad het hele jaar door jarig te zijn geweest. Het is heel veel werk geweest, maar het was het waard. Ik ben best trots op het boek.”

Vorige week was de officiële presentatie van ‘50 jaar!’ bij restaurant Twaalf aan de Koemarkt. Een aantal geportretteerde vrouwen was hierbij aanwezig. Wendy Zwaan, een van hen, ontving het eerste exemplaar uit handen van Mieke. Het boek kost € 19,95 en is verkrijgbaar bij Het Leesteken, Stumpel en Primera Weidevenne. Ook te bestellen door een mail te sturen naar info@miekekuiper.nl