Purmerendse ScholenGroep van kandidaat naar Technasium

Algemeen
Uitleg aan de leerlingen in het auditorium van het Jan van Egmond Lyceum.
Uitleg aan de leerlingen in het auditorium van het Jan van Egmond Lyceum. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Het Purmerends/Waterlands Technasium is aanstaande. Als alles gaat zoals het nu gaat, krijgt de Purmerendse ScholenGroep (PSG) in januari 2021 de officiële status Technasium. Dat betekent dat voor de Havo/Vwo-leerling met praktisch talent de aansluiting van groep 8 van het basisonderwijs gerealiseerd is. Een absolute mijlpaal voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven in deze regio. Het plan voor een Technasium is twee jaar geleden ontstaan vanuit de Manuele Intelligentie Groep (MIG) en het Da Vinci College (DVC).

Afgelopen dinsdagmiddag was de spreekwoordelijke aftrap. In het auditorium en de aula van het Jan van Egmond Lyceum waren zo’n 60 leerlingen bijeen voor de eerste praktische opdracht voor het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Deze kregen ze van Peter Reenalda, bestuursvoorzitter van de PSG. Het werd een bescheiden feestje, want de vlag kan pas echt in top als de Stichting Technasium Groningen het sein op groen heeft gezet.

Eerste opdracht

Officieel of niet, de groep leerlingen is deze week aan de slag gegaan met de opdracht, om tussen nu en acht weken na te denken over een zo ideaal mogelijke indeling en werkomgeving van de vier lokalen waarin ze straks les krijgen. “Laat ik om te beginnen zeggen dat ik het erg leuk vind om aan het prille begin van het Technasium hier te staan. Techniek is erg belangrijk en wordt dat steeds meer. Jullie gaan straks leren voor beroepen die nu nog niet bestaan. Kijk maar naar drônepiloot. Had iemand pakweg vijf jaar geleden gedacht dat dit beroep er ooit zou komen?”, hield Peter Reenalda de groep voor.

Even later ontving de bestuursvoorzitter van de leerlingen Karolien (Da Vinci) en Loek (Jan van Egmond) een schaar en een lint. Bedoeld om in januari het dan officieel geworden Technasium te openen.

Alle leerlingen op het pre-Technasium hebben een sollicitatiebrief moeten schrijven alvorens ze zijn toegelaten tot de groep. Het logische gevolg was dat een uiterst gemotiveerd stel zich eerder die middag in het auditorium had genesteld. Hier kregen de ‘brugpiepers’ uitleg van Peter Lakeman en René Hoogeweij, die namens het Jan van Egmond Lyceum en Da Vinci College het vak O&O onder hun hoede nemen. Daarna volgde een voorstellingsrondje van de docenten. Zij houden zich de komende weken druk bezig met bijscholing en het treffen van de laatste voorbereidingen naar de officiële start.

Vanuit de nieuwsgierige leerlingen volgden nog vragen als Krijgen we voor dit vak huiswerk?” en “Mogen we de groepen waarin we gaan werken zelf samen stellen?” Waarmee aangetoond dat het voor hen ook nog heel nieuw en vooral spannend is.

Frank Verspuij, docent biologie op het Da Vinci en contactpersoon naar het bedrijfsleven en MIG, stond als overkoepelend coördinator van beide scholen aan de basis van de plannen voor een Technasium.

“Ik ben een tevreden mens. Dit is een historische aanvulling op het Havo/Vwo-curriculum in de regio, met aansluiting op de werkelijke praktijk buiten school. Komend schooljaar wordt de bijdrage vanuit het bedrijfsleven, gemeente en instanties als opdrachtgever voor het vak O&O een essentiële basis voor de verdere ontwikkeling van het Technasium”, aldus Verspuij.

Geen twijfel

Van de leerlingen wordt verwacht dat ze rond Kerstmis klaar zijn met hun opdracht. Waarna in januari aanstaande officieel de naam Technasium boven de Purmerends ScholenGroep kan. Geen mens die daar aan twijfelt. 

JOHN BONTJE

Peter Lakeman en René Hoogeweij hebben de ontwikkeling van het vak O&O onder hun hoede.
Frank Verspuij is een tevreden mens.