Afbeelding
Marije Dijkema was gastjurylid in Het Perfecte Plaatje. (Foto: aangeleverd)

Purmerendse fotografe jureert in Het Perfecte Plaatje

Algemeen

PURMEREND - Ze is fotograaf, heel creatief en heeft zich gespecialiseerd in ‘fine art fantasy’-fotografie: prikkelende, kunstzinnige foto’s en portretten in een onwaarschijnlijke sprookjes- en fantasy-sfeer. En ze is een expert in het vertellen van een verhaal in één foto. Daar zijn er niet veel van. Dus toen ze voor het populaire tv-programma Het Perfecte Plaatje een deskundig gastjurylid zochten voor de aflevering ‘horror’ waarin fantasie en creativiteit een grote rol spelen, kwamen ze natuurlijk uit bij de Purmerendse Marije Dijkema. Twee miljoen mensen zagen haar gisteravond haar tips en haar oordeel geven op RTL4.

In Het Perfecte Plaatje strijden bekende Nederlanders, met weinig of geen ervaring in fotografie, om de mooiste foto’s. De thema’s hiervoor worden van tevoren bedacht. Bij elk thema wordt de vaste jury bestaande uit Wiliam Rutten en Cynthia Boll aangevuld met een gastjurylid die gespecialiseerd is in dat thema. William kende Marije en haar werk, dus de match was snel gemaakt. “Het was ontzettend leuk om te doen”, vertelt Marije enthousiast. “En zo grappig, want je kent bekende Nederlanders wel van tv, maar je weet natuurlijk niet hoe ze zijn in het echt. Maar ze waren echt superaardig, heel fijn. En ik heb zo bizar veel reacties gekregen, ontzettend leuk.”

Een verhaal in één foto

De fantasyfoto’s van Marije vragen veel creativiteit. “Het gaat heel erg over styling, over een concept neerzetten met een verhaal. Dat kun je simpel doortrekken naar horror.” Ze was twee dagen zoet met de klus. De eerste dag was de fotografiedag. “Die dag leg je uit wat de bedoeling is en waar de opdracht aan moet voldoen. Het moest een foto worden voor op een poster van een horrorfilm. Ik vertel wat over de techniek, dus het instellen en over welke hoek het beste is, en waar ze op moeten letten. Je hebt natuurlijk te maken met mensen die nog niet zo erg thuis zijn in fotografie, al scheelde het dat ik pas in aflevering 8 kwam. Dus je geeft ze wat tips mee.”

Anderhalf uur tijd

Vervolgens hebben de deelnemers anderhalf uur de tijd om hun hele opdracht uit te voeren. “Tijdens de shoot mag je ze wel begeleiden, maar ze moeten zelf het beeld bedenken en maken, waarbij ze één object krijgen dat ze er sowieso in moeten gebruiken. Hoe, dat mogen ze zelf verzinnen. Alleen de make-up wordt voor ze gedaan, en ik had uit mijn studio een verzameling kleding, hoofdtooien en accessoires mee genomen waarvan ze gebruik konden maken.”

Vooral geen clichés

De tweede dag volgt de jurering, aan de hand van de groot afgedrukte foto’s en in bijzijn van de deelnemers. “Het blijft lastig om kritisch te zijn waar ze bij zijn. Je moet een balans vinden van hoe blijf ik aardig maar toch eerlijk. Ik let op of het origineel is, en of de techniek klopt. Ik heb ze natuurlijk van tevoren al wel verteld wat wel en niet werkt, Ik had er met name bij iedereen op gehamerd om vooral niet in clichés te vervallen. Zet bijvoorbeeld niet meteen je model als clown neer als je een rode ballon krijgt om mee te werken, dat ligt wel heel erg voor de hand. Bibi kreeg de lolly en maakte uiteindelijk een foto van een over de grond kruipende psycho met die lolly, een prachtig beeld. Zij wist niet zo goed wat ze met het thema aan moest, maar maakte uiteindelijk toch, ook door creatief te zijn, de beste foto.”

Behalve het plezier dat ze beleefde aan deze twee dagen heeft Marije zich ook goed ‘in the picture’ gezet. “Ik heb in ieder geval gezorgd dat de website van Studio byMarije voor de uitzending helemaal up to date was, je weet maar nooit wat er nog uit komt”, lacht ze.

Afbeelding
Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
10 jaar theater De Speelzaal Algemeen 15 aug, 17:05
Afbeelding
Grote plannen bij de NKT Theaterschool Algemeen 15 aug, 14:18
Afbeelding
Bijzondere taal- en poëziemiddag bij Kerkhof-Galerie Overweersepolderdijk Algemeen 15 aug, 14:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Welke ingredienten kunnen een wijn een unieke smaak geven Algemeen 15 aug, 08:33
Afbeelding
Motorrijder gewond bij ongeluk 112-nieuws 12 aug, 15:46
Afbeelding
Purmerender (18) ernstig mishandeld op Hoornse kermis Algemeen 11 aug, 20:27
Afbeelding
Inspectiedienst neemt honderden vogels in bewaring in Purmerendse achtertuin Algemeen 11 aug, 15:05
Afbeelding
Willem van Eck nieuwe hoofdtrainer heren Rugby Club Waterland Algemeen 11 aug, 10:16
Afbeelding
Theaterconcert over Simon & Garfunkel Algemeen 10 aug, 16:25
Afbeelding
Dansavondje leidt 60-jarig huwelijk in Algemeen 10 aug, 16:24
Afbeelding
Open dag bij de Brandweer Algemeen 10 aug, 14:00
Afbeelding
Beschermheer neemt afscheid van zijn veteranen Algemeen 10 aug, 12:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief