Afbeelding
Marije Dijkema was gastjurylid in Het Perfecte Plaatje. (Foto: aangeleverd)

Purmerendse fotografe jureert in Het Perfecte Plaatje

Algemeen

PURMEREND - Ze is fotograaf, heel creatief en heeft zich gespecialiseerd in ‘fine art fantasy’-fotografie: prikkelende, kunstzinnige foto’s en portretten in een onwaarschijnlijke sprookjes- en fantasy-sfeer. En ze is een expert in het vertellen van een verhaal in één foto. Daar zijn er niet veel van. Dus toen ze voor het populaire tv-programma Het Perfecte Plaatje een deskundig gastjurylid zochten voor de aflevering ‘horror’ waarin fantasie en creativiteit een grote rol spelen, kwamen ze natuurlijk uit bij de Purmerendse Marije Dijkema. Twee miljoen mensen zagen haar gisteravond haar tips en haar oordeel geven op RTL4.

In Het Perfecte Plaatje strijden bekende Nederlanders, met weinig of geen ervaring in fotografie, om de mooiste foto’s. De thema’s hiervoor worden van tevoren bedacht. Bij elk thema wordt de vaste jury bestaande uit Wiliam Rutten en Cynthia Boll aangevuld met een gastjurylid die gespecialiseerd is in dat thema. William kende Marije en haar werk, dus de match was snel gemaakt. “Het was ontzettend leuk om te doen”, vertelt Marije enthousiast. “En zo grappig, want je kent bekende Nederlanders wel van tv, maar je weet natuurlijk niet hoe ze zijn in het echt. Maar ze waren echt superaardig, heel fijn. En ik heb zo bizar veel reacties gekregen, ontzettend leuk.”

Een verhaal in één foto

De fantasyfoto’s van Marije vragen veel creativiteit. “Het gaat heel erg over styling, over een concept neerzetten met een verhaal. Dat kun je simpel doortrekken naar horror.” Ze was twee dagen zoet met de klus. De eerste dag was de fotografiedag. “Die dag leg je uit wat de bedoeling is en waar de opdracht aan moet voldoen. Het moest een foto worden voor op een poster van een horrorfilm. Ik vertel wat over de techniek, dus het instellen en over welke hoek het beste is, en waar ze op moeten letten. Je hebt natuurlijk te maken met mensen die nog niet zo erg thuis zijn in fotografie, al scheelde het dat ik pas in aflevering 8 kwam. Dus je geeft ze wat tips mee.”

Anderhalf uur tijd

Vervolgens hebben de deelnemers anderhalf uur de tijd om hun hele opdracht uit te voeren. “Tijdens de shoot mag je ze wel begeleiden, maar ze moeten zelf het beeld bedenken en maken, waarbij ze één object krijgen dat ze er sowieso in moeten gebruiken. Hoe, dat mogen ze zelf verzinnen. Alleen de make-up wordt voor ze gedaan, en ik had uit mijn studio een verzameling kleding, hoofdtooien en accessoires mee genomen waarvan ze gebruik konden maken.”

Vooral geen clichés

De tweede dag volgt de jurering, aan de hand van de groot afgedrukte foto’s en in bijzijn van de deelnemers. “Het blijft lastig om kritisch te zijn waar ze bij zijn. Je moet een balans vinden van hoe blijf ik aardig maar toch eerlijk. Ik let op of het origineel is, en of de techniek klopt. Ik heb ze natuurlijk van tevoren al wel verteld wat wel en niet werkt, Ik had er met name bij iedereen op gehamerd om vooral niet in clichés te vervallen. Zet bijvoorbeeld niet meteen je model als clown neer als je een rode ballon krijgt om mee te werken, dat ligt wel heel erg voor de hand. Bibi kreeg de lolly en maakte uiteindelijk een foto van een over de grond kruipende psycho met die lolly, een prachtig beeld. Zij wist niet zo goed wat ze met het thema aan moest, maar maakte uiteindelijk toch, ook door creatief te zijn, de beste foto.”

Behalve het plezier dat ze beleefde aan deze twee dagen heeft Marije zich ook goed ‘in the picture’ gezet. “Ik heb in ieder geval gezorgd dat de website van Studio byMarije voor de uitzending helemaal up to date was, je weet maar nooit wat er nog uit komt”, lacht ze.

Afbeelding
Afbeelding

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
De Magische zon tweede in een serie van zeven kinderboeken van Astrid Waernes Algemeen 30 jun, 08:30
Afbeelding
Kaasmarkten Edam weer in volle gang Algemeen 30 jun, 08:26
Afbeelding
Landbouwshow, koeienkeuring en markt in jarige Purmer Algemeen 30 jun, 06:29
Afbeelding
Reuring kan zich meten met landelijke festivals Algemeen 30 jun, 06:27
Afbeelding
Pril ooievaarsgeluk Algemeen 30 jun, 06:23
Afbeelding
Gratis sportieve activiteiten voor 60-plussers Algemeen 30 jun, 06:22
Afbeelding
Auto belandt op zijn kop in Zuidoostbeemster 112-nieuws 29 jun, 20:13
Afbeelding
Kwetsbare doelgroep profiteert van opbrengst haringparty Vrienden voor Purmerend Algemeen 29 jun, 17:25
Afbeelding
PenningMaster int contributie FC Purmerend Algemeen 29 jun, 16:20
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Muziekles en concert terug op De Ranonkel Algemeen 29 jun, 09:50
Afbeelding
Visles op De Blauwe Morgenster in Middenbeemster Algemeen 29 jun, 09:22
Afbeelding
Boeren blokkeren kruispunt ‘t Schouw 112-nieuws 28 jun, 21:14
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief