BOERgondisch Beemster telt veel en mooie schatten

Algemeen
Astrid Francis-Kraaij is ambassadeur van de agrarische sector. Een van haar doelen is de polder naar Purmerend brengen.
Astrid Francis-Kraaij is ambassadeur van de agrarische sector. Een van haar doelen is de polder naar Purmerend brengen. (Foto: Han Giskes)

BEEMSTER/PURMEREND - Al ver voordat Corona het leven voor iedereen op z’n kop zette, stonden in de Beemster verkoopstalletjes met producten als aardappels, groenten, zuivel, bloemen en planten, fruit en eieren. Allemaal ontsproten vanuit het idee om bezoekers van de polder te laten zien wat er aan lokale producten wordt verbouwd, geteeld en gepoot. Volgens Astrid Francis-Kraaij, met haar bedrijf onder meer verantwoordelijk voor de aardappel die bekend staat als Beemster Valery, heeft juist Corona een enorme aanzuigende werking gehad op het bezoek aan en verkoop vanaf de verkoopstalletjes. “Steeds meer mensen vanuit de Beemster en Purmerend, maar ook uit de rest van de regio zijn sinds het begin van Corona langs gekomen”, aldus Astrid.

Eigen leven

Het project ‘verkoopstalletjes langs de weg’, dat in wezen is begonnen na de eerste protesten van boeren, is om die reden een geheel eigen en nieuw leven gaan leiden. Het idee om aan de hand van lokale producten een ontdekkingstocht te maken door de Beemster beklijft bij steeds meer mensen. Het gevolg is dat diezelfde bezoekers graag terug komen, maar ook anderen enthousiast maken. ‘Naast het feit dat men onze producten tegen een eerlijke prijs kan kopen, hebben we ook nog een educatieve taak. De ervaring van de afgelopen tien maanden is dat mensen het leuk vinden welke producten hier geteeld en geoogst worden, maar ook heel interessant vinden ze het om te weten hoe het proces van telen in elkaar steekt. En wanneer bepaalde producten geteeld worden. Als ik naar onze aardappels kijk is dat proces in juni klaar. De kool wordt weer in een ander seizoen geteeld en van het land gehaald”, vertelt Astrid enthousiast.

Ambassadeur

Vorig jaar werd Astrid door de gemeente Beemster uitgeroepen tot ambassadeur van de agrarische sector. Degenen die met haar in gesprek gaan weten waarom. Astrid Francis-Kraaij is de verpersoonlijking van agrarisch Beemster. Met haar aanstekelijke enthousiasme en toekomstvisie is ze een soort ideeënfabriek van kansen en mogelijkheden vanuit de sector. Dat is ook VISIT Beemster niet ontgaan. Dat leidde weer tot de Beemster Food Tour waarvan de tweede editie, op de drempel van het oude en nieuwe jaar, helaas beperkt moest blijven tot een overigens zeer succesvolle ‘Drive thru’, maar die zeker in de nabije toekomst weer tot volle bloei gaat komen en zal worden uitgebreid tot een complete tour.

Overzicht lokale producten

Schatten uit BOERgondisch Beemster is de naam van de vondst die uit de hoge hoed van Astrid, 11 van haar collega’s en het Purmerends Nieuwsblad is getoverd. Met ingang van deze week treffen de lezers van de krant onder de veelzeggende kop Schatten uit BOERgondisch Beemster een overzicht van te verkrijgen lokale producten. Het is de bedoeling dat maandelijks een nieuwe aflevering in de krant verschijnt. Astrid: “We vinden dit een geweldig initiatief en het sluit uitstekend aan op wat we tot nu toe gedaan hebben. Het gaat erom dat nòg meer mensen op de hoogte zijn van wat de boeren in de Beemster allemaal te bieden heeft. En dat is veel!”

Droom is winkeltje in centrum

Daarmee is de ideeënhonger van Francis-Kraaij nog lang niet gestild, want haar ultieme droom is om binnen afzienbare tijd in het centrum van Purmerend een winkeltje te openen waarin de Beemster-producten komen te liggen. De polder naar de stad brengen, is de betiteling die Astrid eraan geeft. Ze is de mogelijkheden al een tijdje aan het aftasten. Degenen die Astrid kennen, weten dat het nooit lang bij aftasten alleen blijft!