Inner Wheel zet zich in voor vrouwenhart

Algemeen
IP-leden, vlnr: Marije Reijs, Susanne Cappenberg Metelerkamp-Beetz, Leontien Koning, Carla Holtkamp, Sandy Blaauboer, Pauline Gadjradj.
IP-leden, vlnr: Marije Reijs, Susanne Cappenberg Metelerkamp-Beetz, Leontien Koning, Carla Holtkamp, Sandy Blaauboer, Pauline Gadjradj. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND/BEEMSTER – Het vrouwenhart verdient veel extra aandacht, en niet alleen op Valentijnsdag. In de medische wereld is het namelijk het ondergeschoven kindje van het mannenhart terwijl er dagelijks 57 vrouwen overlijden aan hart- en vaatziekten. De Stichting Hart voor Vrouwen ijvert al jaren voor beter onderzoek en meer preventie, om vrouwenlevens te redden. Zij wordt nu ondersteund door serviceclub Inner Wheel dat, na een pleidooi hiervoor door de Inner Wheel club Purmerend, dit tot Nationaal Service Project maakte. Drie jaar lang halen de 2300 leden alles uit de kast om geld op te halen en meer bewustwording te kweken. Een leuke start vormt de Hart voor Vrouwen-pin, een speldje dat het vrouwenhart symboliseert en te koop is op de website van Inner Wheel.

Een belangrijke oorzaak van het hoge sterftecijfer onder vrouwen is dat deze ziekten zich bij vrouwen anders aandienen dan bij mannen, waardoor een hartinfarct vaker fataal afloopt. Er is te weinig kennis over de symptomen van vrouwen omdat het wetenschappelijk onderzoek vooral op mannen is gericht. “Ik was daar zo verbaasd over dat ik direct enthousiast was over dit project”, vertelt Sandy Blaauboer, voorzitter van de Nationale Service Commissie en lid van Inner Wheel Purmerend. “De stichting Hart voor Vrouwen richt zich sinds de oprichting op multidisciplinair onderzoek en preventie, aangestuurd door hoogleraar/cardioloog Angela Maas en verdient zeker meer steun en aandacht.”

Meer onderzoek en preventie kan vrouwenlevens redden

De komende drie jaar zal Inner Wheel Nederland de stichting op diverse manieren ondersteunen. Geld ophalen voor onderzoek, betere diagnostiek en preventie staat daarbij centraal maar ook bewustwording bij de eigen leden en andere vrouwen is een belangrijk onderdeel. “We werken met de vier F’s”, licht Sandy toe. “Focus, Fit, Food en Fun.”

Webinars

“Belangrijk zijn de webinars die wij gaan aanbieden. Hierin zal Angela Maas onder andere preventie-adviezen geven, zoals het belang om regelmatig je bloeddruk op te meten, en stil te staan bij je eigen lichaam. Bij mannen zijn hart- en vaatproblemen eenduidiger en treden vaak op bij inspanning. Bij vrouwen juist niet. Zij krijgen andere signalen, zoals moe zijn, niet lekker zijn, signalen die vaak worden weggezet als algemene vermoeidheid of stress. Dat is dat stukje bewustwording.”

Tekst loopt door onder afbeelding


De Hart voor vrouwen-pin is te koop op de website.

Webshop

Daarnaast heeft Inner Wheel een webshop gecreëerd op haar website. Niet alleen de hartenpins worden daar verkocht maar meer leuke en praktische producten zoals de postzegels die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. “En verder zijn we bezig met het ontwikkelen van leuke activiteiten. Zoals een estafettefietstocht en wandeltochten. Dat is een combinatie van geld ophalen en ook de vrouwen in beweging brengen. En elke club in het land heeft wel goed werkende acties. De Bring&Buy-avond bijvoorbeeld. Daar neemt iedereen een cadeautje mee om te verkopen, en koopt weer iets van een ander. Op zo’n avond wordt veel geld opgehaald. Dan denken we nog aan kookworkshops, filmavonden etc.” Het wordt duidelijk groot aangepakt. “Het is de urgentie ervan, dat stukje bekendheid geven, hoe belangrijk preventie is; dat is voor ons de uitdaging”, besluit Sandy.

De ‘Hart voor vrouwen’-pin is voor iedereen die het vrouwenhart een warm hart toedraagt, en leuk als cadeau. Het is te bestellen voor 5 euro via de webshop https://www.innerwheel.nl/come-buy-webshop/

Meer informatie

Meer informatie over onder andere de webinars is ook te vinden op de website https://www.innerwheel.nl/ of via nspinnerwheel@gmail.com.