Crowdfundingactie na vernielingen begraafplaats levert meer dan € 1.400,- op

Algemeen
Alex Vallentgoed krijgt op anderhalve meter de pot met geld van Eveline Tijmstra.
Alex Vallentgoed krijgt op anderhalve meter de pot met geld van Eveline Tijmstra. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De corwfundingactie die Astrud Wildschut spontaan op touw zette, nadat bleek dat onverlaten de kettingen van 23 graven op de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat hadden vernield, leverde maar liefst € 1.400,- op. Astrud had de pot met geld graag zelf aan stichtingsvoorzitter Alex Vallentgoed overhandigd, maar vanwege een gedwongen quarantaine liet ze de eer aan wethouder Eveline Tijmstra.

De CDA-wethouder sprak van een laaghartige daad en een klap in het gezicht. Niet alleen van degenen die er begraven liggen en de familieleden, maar ook voor de vrijwilligers, die constant bezig zijn om de begraafplaats in ere te herstellen. Vallentgoed meldde dat hij prettig verrast was door de spontaniteit van de actie en de snelheid waarmee er geld werd overgemaakt. “Ik was aanvankelijk heel boos, maar na een paar nachten slapen dacht ik eigenlijk: wat zielig, dat je tot dit soort daden in staat bent. Misschien moeten we medelijden hebben met mensen die dit doen.”

Geluk bij een ongeluk

Vallentgoed prees de actie van Astrud Wildschut en vertelde en passant dat met het geld van de actie, maar ook met enkele bedragen die rechtstreeks aan de stichting zijn overgemaakt, de herstelwerkzaamheden aan de kettingen kunnen beginnen. Hij sprak tot slot van een geluk bij een ongeluk.

Breed gedragen

Saillant detail is dat het bedrag bijeen gebracht is door een breed gedragen samenleving. Gebleken is namelijk dat veel lokale politici, ondernemers, inwoners en aan instanties gelieerde personen geld hebben gestort. Waarmee bewezen dat het werk van de stichting door heel velen wordt omarmd.