Joeri Gielen is overleden

Algemeen
Joeri Gielen overleed afgelopen maandag.
Joeri Gielen overleed afgelopen maandag. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – Heel Purmerend leerde Joeri Gielen (30) kennen in zijn jarenlange strijd tegen kanker. Voor de laatste optie om zijn leven te redden, een kostbare Virotherapie in Duitsland, startte zijn familie en vrienden begin dit jaar een crowdfund-actie op. Publiciteit, speciale acties bij restaurant Kriti; alles en iedereen zette zich in om geld hiervoor in te zamelen zodat hij dit voorjaar de behandeling kon beginnen. Helaas heeft Joeri het niet gered. Hij overleed afgelopen maandag, 14 juni.

“Het is net een vervelende clown die je telkens de deur uit zet, maar zodra je je omdraait weer binnen is”, verwoordde hij zijn ziekte in een interview in deze krant eerder dit jaar. Joeri maakte enorm veel indruk met zijn eindeloze vechtlust. Er was geen therapie of behandeling die hij niet kende, hij speurde heel Google af op zoek naar een oplossing of een antwoord. Maar niet alleen dat; hij zette zich, als ervaringsdeskundige, tegelijk in voor kinderen (en hun ouders) die aan dezelfde kankervorm lijden als hij, Ewing sarcoom, een vrij zeldzame agressieve (bot)kanker die met name kinderen en jongvolwassenen treft.

Waar Joeri een lans brak voor lotgenoten, en wellicht voor (vergoede) Virotherapie-behandelingen in Nederland, had hij voor zichzelf, om vrede te vinden met zijn veel te korte leven, drie wensen staan. Hij wilde graag vader worden, hij wilde iemand anders blij maken, en wilde iets achter laten van hemzelf voor zijn familie. Hoe deze drie wensen kort voor zijn dood samen kwamen en de laatste bijzondere episode vormen in het leven van Joeri, verhaalt zijn moeder, Anneke. “We kwamen op een verrassende manier in contact met een wensmoeder. Een geweldige vrouw, even oud als Joeri. Zij was al een tijd op zoek naar een goede vader voor haar kind. Ze is bij ons geweest, samen met haar ouders, en er was een enorme klik, ook tussen haar en Joeri. Ze wil dolgraag moeder worden van zijn kind, en dat wordt nu in gang gezet. Door deze wetenschap, dat zijn laatste wensen toch zouden uitkomen, kon Joeri uiteindelijk het leven op een mooie en vredige manier, vanuit de kracht die hij had, loslaten.”

Joeri was enorm dankbaar voor alle steun en donaties waarmee hij ‘nog wat extra tijd heeft kunnen kopen’. Hetzelfde geldt voor Anneke en de familie. “Ook nu nog. We krijgen zo ontzettend veel lieve berichten, tot uit het buitenland aan toe. Dat doet erg veel goed.”

Dag Joeri, mooi mens.