Sportief festival Sport’in zet Purmerend en Beemster week lang in beweging

Algemeen
Van maandag 23 tot en met zondag 29 augustus kan er worden kennisgemaakt met veel verschillende sporten.
Van maandag 23 tot en met zondag 29 augustus kan er worden kennisgemaakt met veel verschillende sporten. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND/BEEMSTER Aankomend weekend start een uniek, sportief evenement in Purmerend en Beemster: Sport’in. Op initiatief van Spurd bieden ruim 20 sportaanbieders een week lang iedereen de gelegenheid om kennis te maken met hun sport. Op eigen locatie, of elders. Variërend van toernooien, tot kennismakingslessen, tot clinics, open dagen en bootcamps, en voor zowel jong en oud als voor de mindere of meer fanatieke sporter. Sport’in moet een jaarlijks terugkerend evenement worden voor sport en bewegen.

Van maandag 23 tot en met zondag 29 augustus.

“Sport’in biedt een heel lage drempel om kennis te maken met verschillende sporten”, licht Peter Bus, adviseur bij Spurd toe. “Met name de binnensportverenigingen hebben door corona leden verloren en een moeilijke tijd achter de rug. Ze willen voor de leden iets leuks doen, gezamenlijk dit ondernemen, en tegelijk nieuwe leden werven. En omdat er zoveel verenigingen mee doen, is dit hét moment om kennis te maken met nieuwe sporten, wellicht ook meer onbekende sporten, en gewoon eens iets uit te proberen.”

Introductieduik

Als voorbeeld noemt Peter de duiksport. “Daar ligt misschien de drempel altijd wat hoger. Tijdens Sport’in kun je nu een introductieduik doen om te kijken of het iets voor je is. Een ander voorbeeld is roeivereniging De Where. Zij houden een open dag waar je niet alleen demonstraties ziet maar ook het roeien zelf kunt uitproberen.”

Variatie

De deelnemende clubs bieden een grote variëteit. Er kan ‘geproefd’ worden bij zwem – , en vechtsportverenigingen, voetbalclubs, tafeltennis en badminton, honk – en softbal, rugby, volleybal, waterpolo, roeien en duiken. Ook is er variatie in de activiteiten die zij organiseren, en voor jong en voor oud. Dynamic tennis en folklore dansen zijn bijvoorbeeld activiteiten die goed aansluiten bij ouderen.

Uitdaging

Je kunt de week ook gebruiken om her en der lekker te bewegen. “Zo is er bij de Rugby Club Waterland de bootcamp-avond voor volwassenen. Normaal ligt er een drempel, nu kun je aanwaaien en het allemaal rustig bekijken en ervaren. Ook voor de al heel sportieve deelnemers zijn er genoeg uitdagingen en nieuwe sporten om uit te proberen. Zoals de zwemloop van de triathlonvereniging.”

Sportbeurs Makado

“Andere clubs hebben de handen ineen geslagen voor gezamenlijke activiteiten”, vult Brian Melis, verenigingsadviseur van Sport’in, aan. “Zoals de vechtsportverenigingen die samen in winkelcentrum Makado demonstraties geven. Daar staan bijvoorbeeld ook de zwemverenigingen met een eigen stand. En Bavio gaat AirBadminton demonstraties verzorgen op winkelcentrum Meerland. Zo wordt de sport dus in principe ook bij de mensen zelf gebracht.”

Gratis

Op de beachvelden in de Purmer Noord staan beach volleybal en beach rugby toernooien gepland van de volleybal en rugbyverenigingen. Brian: “Om mee te doen aan het beach volleybaltoernooi betaal je 10 euro omdat daarin ook een barbecue zit. Alle andere activiteiten zijn gratis, dus een mooie kans om te proeven aan de sport, de vereniging en de sfeer.”

Nieuwe leden

 “Een sportieve week dus, je ontkomt er bijna niet aan. We hopen dat veel mensen komen kijken. Zeker voor de binnensportverenigingen is het belangrijk dat ze hun leden weer terug krijgen. De fanatieke sporters zijn altijd wel doorgegaan, maar veel recreatieve sporters hebben afgehaakt. We hopen de clubs zo een steuntje in de rug te geven, mensen weer enthousiast te maken, en ze zo weer terug te halen naar de club”, besluit Peter.

Deelnemende clubs

TTV Nootwheer (Tafeltennis), PRV de Where (Roeien), SV Kodokan (Judo en Aikido), LTC Beemster (Tennis), Rugby Club Waterland, VIP (Volleybal), WZ &PC (Zwemmen en Waterpolo), Aqua Fun (Duiken), Triathlon Vereniging Purmerend, Folklore Dansgroep Purmerend, BV Bavio (Badminton), SV Beemster (Voetbal), Flying Petrels (Honk- en Softbal), Purmersteijn (Voetbal), Sportcentrum De Kloek (Dynamic Tennis), Schermvereniging En Cavant, Taekwondo Center Purmerend, De Watertrappers (Zwemmen), Early Bird (Basketbal), Welness Profi Center ((Thai- en Kick)boksen), Stichting V.O.W. ((Thai- en Kick)boksen).

Kijk voor het volledige programma op https://www.spurd.nl/sportin

Afbeelding