JEL trapt jubileumjaar af met groot feest

Algemeen
Het jubileumjaar van het Jan van Egmond Lyceum werd feestelijk geopend.
Het jubileumjaar van het Jan van Egmond Lyceum werd feestelijk geopend. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De aftelklok was verhuisd van de gevel aan de voorzijde naar het podium op het plein achter. Boven het podium, want vandaag maandag 13 september is het precies 100 jaar geleden dat de Rijks HBS haar deuren opende aan de Wilhelminalaan. De school, via de RSG naar het huidige Jan van Egmond Lyceum aan de Hoornselaan, luidde vandaag het jubileumjaar, waarin nog tal van activiteiten op stapel staan, uiterst feestelijk in.

De dag begon nog zo gewoon, alles volgens normaal lesrooster. Maar rond 11.15 uur schudde de Brassband Humanity de leerlingen wakker met hun slagwerk, van verdieping naar verdieping. Het sein voor de leerlingen om zich naar het plein te begeven. Daar wachtte het podium met de Dj’s en ballonnen, en gaf Humanity nog een opzwepende show weg, voor presentator Edwin Elzinga het officiële gedeelte inleidde. Burgemeester Don Bijl en de voorzitter van het college van bestuur van PSG Peter Reenalda spraken een woordje en daarna konden de laatste paar overgebleven minuten op de klok worden afgeteld naar 12.00 uur. Onder een regen van confetti werd tegelijk op de gevel erachter het grote jubileumdoek onthuld, gemaakt door de kunstafdeling van het Jan van Egmond Lyceum. Het luidste gejoel klonk daarna bij de mededeling dat er geen lessen meer zouden deze dag. Het feest kon beginnen.

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: Han Giskes)

Africa Familiy Foundation

Er wachtten verschillende kraampjes met eten en drinken, een rodeostier, en de Dj’s gingen nog een paar uurtjes door. Ook was er een eigen kraam voor het goede doel van het Jan van Egmond Lyceum, the Africa Family Foundation dat ijvert voor onderwijs en een betere toekomst voor kinderen in Kenia. Daar werd het speciale jubileumkoekje ‘Kruintjes’ verkocht, gebakken door Harry de Groot, waarvan de opbrengst voor de foundation is bestemd.

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: Han Giskes)

Jaar vol festiviteiten

Het feestje van vandaag vormt het startschot voor een jubileumjaar vol festiviteiten. De school zelf is al feestelijk aangekleed. Er is een museum ingericht met vitrines, opgedeeld in thema’s uit de afgelopen 100 jaar, inclusief de oude agenda’s, schoolkranten etc. Ook hangen er doeken in de school met leuke, oude foto’s. Op stapel staan verder een musical, een jubileumboek met talrijke illustraties en verhalen van de afgelopen 100 jaar, een website, een film, en een eregalerij. Met als mooi slotakkoord een grote reünie voor oud-leerlingen en (oud-)medewerkers op zaterdag 9 april 2022, mits dat weer veilig kan. Er valt dus nog genoeg moois te beleven.

Voor meer informatie over het eeuwfeest klik hier

(Foto: Han Giskes)