Bekijk de wereld met andere ogen

Algemeen
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Tijdens het buiten spelen komt de ene na de andere kleuter naar me toe met een nieuwe waardevolle vondst. Een kever, een spinnetje, een slak of een mooie bloem. Alles wordt als een schat aan me getoond in voorzichtig dichtgevouwen knuistjes. Vorige week waren er zoveel slakken dat ze een heus slakkenhotel maakten en bediscussieerden welke blaadjes en bloemen slakken het liefste eten en waar de zachte ondergrond het beste van kon worden gemaakt. De wondere wereld door de ogen van een kleuter.

Als we ouder worden en de wereld wel zo’n beetje denken te kennen, dan kijken we vaak niet meer zo goed om ons heen. Dan gaan we van a naar b zonder echt te kijken. We realiseren ons dat we opeens al bij de afrit zijn die we moeten hebben terwijl de weg ernaartoe aan ons voorbij is gegaan.

Terwijl er zoveel moois te zien valt en je je nog iedere dag kunt verwonderen. Hoe oud je ook bent. Alleen al een andere route rijden naar je werk kan ervoor zorgen dat je met hele andere, bijna nieuwe ogen, gaat kijken naar wat je onderweg tegenkomt. 

Het ‘mindfulle’ dat kleine kinderen van nature hebben, lijken we kwijt te raken als we ouder worden

Wanneer je bewuster om je heen kijkt op de fiets in plaats van alleen maar vooruit en hard door te trappen, kun je heel andere dingen zien op plekken waar je misschien wel dagelijks langs komt en je alles al dacht te kennen. En wat levert je dat dan op? Hoogstwaarschijnlijk rust, inzichten en een frisse blik. En dat werkt dan weer door in je humeur en daardoor ook op je omgeving. Het mindfulle (is dat een woord?) dat kleine kinderen van nature hebben, lijken we kwijt te raken als we ouder worden en dan doen we weer veel moeite om dat een beetje terug te vinden.

Pas je tempo aan

Een manier om dat voor elkaar te krijgen, is om met je kleintje mee te kijken. Om je aan te passen aan zijn tempo, stil te staan bij de torretjes en kevertjes die hij onderzoekt onderweg, door antwoord te geven op vragen over blaadjes of bloemetjes en je te verwonderen over de wereld en hoe nieuw die is voor hem. Met een beetje geluk vertraagt het jou ook; haalt het je uit je dagelijkse stroom en vind je weer die verwondering terug die je als kind ook had. Hoe zou jouw slakkenhotel er uit zien?

linda@ldgcoaching.nl  www.relaxtemoeder.com