Co van Assendelft Van Wijck (Harcotom), John Buter en Georges Lotze met een deel van de plastic doppen.
Co van Assendelft Van Wijck (Harcotom), John Buter en Georges Lotze met een deel van de plastic doppen. ((Foto: Han Giskes))

150.000 Plastic doppen voor fonds hulphonden

Algemeen

REGIO - Plastic doppen zijn voor het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) van grote betekenis. De doppen zijn geld waard. Per kilo plastic doppen ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Daarom het advies om de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg te gooien, maar deze te sparen en in te leveren bij één van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro’s opgeleverd. 

Monnickendammer John Buter, beter bekend als De Buut (als zanger is hij bekend van het lied Makrelen), ondervindt regelmatig hinder van zijn slechter wordende gezichtsvermogen. Niet dat hij blind is, maar het ongemak wordt groter. Soms vraagt hij zich af hoe het zou zijn als je helemaal niks meer waarneemt en in je dagelijkse doen en laten moet vertrouwen op een geleidehond. Die vraag kon hij stellen aan een dame op straat. Zij liep met een hulphond. “Ik stapte op haar af en vroeg hoe dat nou was. Na haar verhaal bedacht ik dat dit het moment was waarop ik iets moest ondernemen. Dus ben ik doppen gaan sparen, zette een wasmand in mijn tuin waar iedereen doppen in kan gooien. Steeds meer mensen in mijn omgeving weten het en houden er rekening mee”, vertelt John.

Kortgeleden kreeg De Buut steun van zijn vriend Georges Lotze uit Purmerend. Lotze, die -als er geen nieuwe coronamaatregelen komen- met The Neil Diamond Project straks weer een tour maakt langs de Nederlandse theater, zag op Facebook een foto en vond dat hij aansluiting moest vinden bij het mooie tweeledige doel van Buter Want het is niet alleen doppen sparen om zo het KNGF financieel te ondersteunen, het zorgt er ook voor dat het overtollige plastic verdwijnt. Goed voor het milieu dus.

Vorige week werd het duo uitgenodigd bij het Purmerendse bedrijf Harcotom, dat hen 8.000 doppen in het vooruitzicht stelde. Doppen die normaal gesproken lange tijd worden gespaard en als bulk ineens worden vernietigd. “We vonden nu dat we de doppen voor dit mooie doel beschikbaar moesten stellen, ook vanuit een stukje maatschappelijke betrokkenheid. We hebben twee jaar gespaard”, vertelt Co van Assendelft Van Wijck, medewerker bij Harcotom.

Wat Buter en Lotze echter niet wisten was dat het bedrijf geen 8.000 maar 150.000 doppen bij elkaar had verzameld. “Dit is echt geweldig, had ik nooit verwacht. Man, de mensen van het geleidefonds worden helemaal gek als ze die partij doppen komen ophalen”, lacht De Buut.

De depots van KNGF werken zelfstandig en hanteren een eigen werkwijze en innamebeleid voor wat betreft de soorten doppen. Bij de depots kun je terecht met vragen en uiteraard om de doppen af te leveren. Op de website van Stichting D-Dog vind je meer informatie over welke doppen kunnen worden ingeleverd, inzamelpunten en contactgegevens. 

"Ik wist dat ik iets moest ondernemen voor mensen die afhankelijk zijn van een hulphond."

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
De Magische zon tweede in een serie van zeven kinderboeken van Astrid Waernes Algemeen 30 jun, 08:30
Afbeelding
Kaasmarkten Edam weer in volle gang Algemeen 30 jun, 08:26
Afbeelding
Landbouwshow, koeienkeuring en markt in jarige Purmer Algemeen 30 jun, 06:29
Afbeelding
Reuring kan zich meten met landelijke festivals Algemeen 30 jun, 06:27
Afbeelding
Pril ooievaarsgeluk Algemeen 30 jun, 06:23
Afbeelding
Gratis sportieve activiteiten voor 60-plussers Algemeen 30 jun, 06:22
Afbeelding
Auto belandt op zijn kop in Zuidoostbeemster 112-nieuws 29 jun, 20:13
Afbeelding
Kwetsbare doelgroep profiteert van opbrengst haringparty Vrienden voor Purmerend Algemeen 29 jun, 17:25
Afbeelding
PenningMaster int contributie FC Purmerend Algemeen 29 jun, 16:20
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Muziekles en concert terug op De Ranonkel Algemeen 29 jun, 09:50
Afbeelding
Visles op De Blauwe Morgenster in Middenbeemster Algemeen 29 jun, 09:22
Afbeelding
Boeren blokkeren kruispunt ‘t Schouw 112-nieuws 28 jun, 21:14
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief