Purmerender Toon Wessels (91) overleden

Algemeen
Toon Wessels bleef altijd jong van geest.
Toon Wessels bleef altijd jong van geest. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Met het overlijden van Toon Wessels is de stad opnieuw een rasechte Purmerender verloren. Zaterdagochtend 27 november overleed Toon op 91-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn dierbaren. Hij werd geboren in de Hazepolder, woonde tussentijds -van 1957 tot 1969- op de Koemarkt en woonde tot het laatst zelfstandig in de Esdoornstraat, het voormalige Rooie dorp in Purmerend. Zijn echtgenote Geertje Wessels-Doets overleed in 2007.

Bij oud- en echte Purmerenders gaat er onmiddellijk een lampje branden bij het horen van de naam Toon Wessels. Niet zo gek, want Toon manifesteerde zich in brede kring. Hij werkte bij bouwbedrijf Arie Smit, die ook een marktwinkel had, verkocht als bijbaantje lange tijd kaartjes op de dinsdagmarkt in Purmerend en maakte zich meer dan 20 jaar verdienstelijk als lid van de vrijwillige brandweer in zijn stad.

Zijn dochter Dieja vertelt: “Mijn vader was een op en top brandweerman, was lid van de personeelsvereniging De Ramoneur en deed tot het laatste moment mee aan activiteiten vanuit de brandweer. Eerder dit jaar, toen Daan Molevelt (een andere markante brandweerman, JB) overleed, moesten wij van zolder nog zijn oude brandweerpak zoeken. Die droeg hij toen voor Daan een erehaag werd gevormd.”

Voor de bewoners van de Hugo de Grootstraat in de Hazepolder haalde Toon Wessels vroeger meer dan eens boodschappen. “Als hij dan langs kwam lopen, ging er altijd wel een deur open en vroeg een van de bewoners of hij een of meerdere boodschappen wilde meenemen. Dat was vader ten voeten uit, hij stond altijd klaar voor een ander. Nee was geen optie voor hem”, kijkt Dieja terug.

Juist zijn hart zorgde in de loop der jaren voor problemen bij Toon. Hij was destijds een van de eersten in Nederland die een open hartoperatie onderging. Nadien werden bij hem twee pacemakers ingebracht. “Van de ene waren op een gegeven moment de batterijen op. Dus moest er een nieuwe in. Je kan wel zeggen dat mijn vader een groot hart had dat wel ondersteund moest worden, want hij heeft zijn hele leven moeten dealen met hartproblemen. Dat zorgde er ook voor dat hij moest stoppen als brandweerman. Dat was de grootste dreun voor hem.”

Toon Wessels, die tot zijn dood jong van geest was, maakte met zijn brede interesses en sociale karakter altijd veel vrienden en vriendinnen. Vroeger speelde hij toneel, mocht voor een herenmodezaak kleding showen, was een liefhebber van alle sporten en toonde zich altijd apetrots op zijn tuintje. “Hij was gek op vogeltjes, had een egeltje en katten en deed daar alles voor.”

Pal voor zijn overlijden bedankte Toon Wessels alle verpleegkundigen in het ziekenhuis voor de goede zorg die ze hem gaven. “Hij bedankte ook mij en mijn broer Peter voor alles wat we voor hem hebben betekend. We hebben hem gezegd dat dit geheel wederzijds was. Hij was een dappere man en een heel fijne vader”, zegt Dieja tot slot.

Toon Wessels wordt vrijdag 3 december in zijn Purmerend gecremeerd.

John Bontje

.