Beemster en Purmerend verbinden op écht ijs in ‘de Zuidoost’

Algemeen
Wekelijks zijn de vrijwilligers bijgepraat over de stand van zaken.
Wekelijks zijn de vrijwilligers bijgepraat over de stand van zaken. (Foto: Minke Lammers)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Wat in september begon als een tweedaags evenement met een zogeheten krabbelbaan als voornaamste instrument is voordat het begint uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen verbindingsfeest tussen Beemsterlingen en Purmerenders. En niet te vergeten inwoners van Zuidoostbeemster zelf, want dat de organisatie de komende weken hulp krijgt van ruim 100 vrijwilligers om Winter Wonderland Beemster tot een succes te maken, zegt alles over de grote betrokkenheid in ‘de Zuidoost’. 

Winter Wonderland Beemster van 18 december tot en met 8 januari open voor publiek

De Winter Wonderland Beemster ijsbaan op het Verzetplein wordt vrijdag 17 september om 15.00 uur officieel geopend door burgemeester Karen Heerschop van Beemster. Het zal een van de laatste officiële plichtplegingen van Heerschop zijn voordat Beemster per 1 januari toetreedt tot de gemeente Purmerend en Don Bijl ook eerste burger wordt van Werelderfgoed Beemster. Bijzonder en ook uniek is dat de 300 vierkante meter (25 x 12 meter) grote ijsbaan niet van kunststof is maar echt ijs bevat. Vanaf dinsdag 14 december gaat men met man en macht aan het werk om de baan, compleet met Koek & Zopie, gebruiksklaar te krijgen. 

Op zaterdag 18 december gaat de baan voor het grote publiek open. Iedereen is tot en met 8 januari 2022 dagelijks tot 17.00 uur welkom om voor een symbolisch bedrag van € 2,- (inclusief huur van schaatsen) een uurtje te komen rijden. Gezien de coronamaatregelen zijn er tijdssloten van kracht en mogen er per uur 60 mensen op het ijs.  

De organisatie van Winter Wonderland Beemster is in handen van Stichting Dorpsvermaak Zuidoostbeemster, Stchting Wijkcentrum Zuidoostbeemster (buurthuis), Oranjevereniging en IJsvereniging Bamestra. Minke Lammers, een van de vele betrokkenen bij het evenement, kwam enkele maanden geleden in contact met burgemeester Heerschop over de mogelijkheden om een verbindingsfeest te organiseren. “Karen Heerschop zei toen dat als we een goed plan hebben, we terug moesten komen om het verder concreet te maken. Vanaf dat moment is het in sneltreinvaart gegaan”, vertelt Minke over het sneeuwbaleffect.

Veel steun en enthousiasme

Aanvankelijk dacht de organisatie het feest voor een paar dagen met een krabbelbaantje te organiseren, maar het enthousiasme van bedrijven (25 bedrijven hebben zich geconformeerd aan het evenement, red.) en anderen werd met de dag meer aangewakkerd. “Dankzij die steun konden we nadenken over het tijdelijk leggen van een échte ijsbaan. En niet voor een paar dagen maar voor drie weken. Dat is nu dus gebeurd. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel steun we van alle kanten krijgen.”

Eén groot verbindingsfeest

Inmiddels hebben zich ruim 100 vrijwilligers gemeld en bestaat de stuurgroep uit 12 mensen. Alle vrijwilligers zijn wekelijks bijgepraat, de organisatie verwacht dat alles tot in de puntjes geregeld is en hoopt dat het één groot verbindingsfeest gaat worden. Er wordt trouwens niet alleen vrij geschaatst, er komt bijvoorbeeld ook een familie curlingtoernooi, er worden clinics en demonstraties gehouden en er staat een ijshockeytoernooi gepland. 

Kaarten voor Winter Wonderland Beemster zijn online te reserveren op www.winterwonderlandbeemster.nl 

JOHN BONTJE