Rotary slaat handen ineen voor actie eenzamen en ouderen

Algemeen
Marika Pruis gaf alvast een doos producten aan Maria Deen.
Marika Pruis gaf alvast een doos producten aan Maria Deen. ((Foto: Rodi Media/JB))

PURMEREND/REGIO - Het unanieme ‘ja’ van de rotaryclubs Purmerend Polderland, Purmerend, Weidevenne en Waterland tegen de actie van de Stichting Mee Doen Purmerend, om 200 eenzame en alleenstaande ouderen rond Kerstmis een hart onder de riem te steken met een brunchpakket, refereert helemaal aan de sociaal maatschappelijke doelen waarvoor de rotary zich inspant. 

Maria Deen van Stichting Mee Doen Purmerend krijgt welkome steun bij missie

Maria Deen (83), oprichter en grote kracht achter stichting Mee Doen Purmerend en nooit verlegen om een woordje, werd er bijkans stil van. “Dit is een fantastisch gebaar. Hier doen jullie de mensen zo’n groot plezier mee”, zegt Maria bij haar thuis aan de koffietafel tegen Marika Pruis, voorzitter van Purmerend Polderland en woordvoerster namens de samenwerkende rotaryclubs.

Het was de altijd vasthoudende Maria Deen die enkele weken geleden contact opnam met Marika Pruis. “Ik vertelde haar dat ik een leuke kerstactie had bedacht en vroeg of ze misschien bereid was om mee te denken en iets te doen. Nou, dat was niet aan dovemansoren gezegd, want niet lang daarna belde ze me terug. Ze had de vraag binnen haar rotaryclub neergelegd en ook collegaclubs benaderd. En ze had goed nieuws, alle vier clubs waren bereid mee te werken”, reageert Maria.

Geld en middelen

De een spekt de actie met een financiële bijdrage, de ander door middel van het beschikbaar stellen van producten of goederen. “We kunnen nu een prachtig brunchpakket samenstellen. Ik ben zo blij voor de mensen die het aangeboden krijgen”. Naast de door de vier rotaryclubs bekostigde brunchpakketten trakteert ze ongeveer 150 leden op een bos bloemen.  

Samen met een groot aantal vrijwilligers steekt Maria op 23 december de handen flink uit de mouwen om de 200 pakketten in te pakken. Vervolgens rijdt de speciale Mee Doen-bus, met de kerstman aan boord, naar alle vooraf geselecteerde adressen.

Maria: “De stichting heeft 800 leden. Laat ik voorop stellen dat op de adressen die we bezoeken geen zielige oude mensen wonen. Ik bezoek veel mensen en heb ze regelmatig aan de telefoon. Als ze tegen me zeggen dat ze zielig zijn, spreek ik ze tegen. Natuurlijk zijn er schrijnende gevallen en er schuilt veel eenzaamheid achter de deuren, maar in zijn algemeenheid ben ik van mening dat niemand zich zielig hoeft te voelen. Ik probeer de mensen altijd in hun kracht te krijgen. Gelukkig lukt het mij meestal wel om negatieve gedachten weg te nemen.”

Marika Pruis hoort het verhaal en de anekdotes geduldig aan en kijkt Maria af en toe aan met een blik van: wat een geweldige vrouw ben je toch. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel over de stichting Mee Doen had gehoord, maar me nooit zo heb verdiept in de achtergrond. Nadat Maria me belde heb ik me uitgebreid laten informeren. Ik kan alleen maar zeggen dat ik zoveel respect heb voor deze vrouw. Het is niet normaal wat ze op zo’n leeftijd voor elkaar krijgt. En ze is nog zo vitaal en energiek. Ik heb niet eerder zo’n sociaal bewogen persoon meegemaakt. Dat beeld heb ik proberen over te brengen op de andere rotaryclubs en zij waren ook meteen van mening dat ze moesten meewerken”, zegt Marika. Om eraan toe te voegen dat het voor de rotary vaak lastig is om goede doelen in beeld te krijgen. “Daarom zijn we vaak aangewezen op signalen zoals die van Maria.”

Rotary is verre van elitair

De gezamenlijke rotaryclubs gaan deze periode met nog een ander goed doel aan de slag: de jaarlijkse voedselpakkettenactie voor 600 inwoners van Purmerend en Beemster. De adressen komen uit de koker van maatschappelijke instellingen en andere organisaties die weten wat er zoal speelt in de samenleving. Alle pakketten worden door leden van de rotary ingepakt en weggebracht. Als er nog mensen zijn die de naam rotary in één adem noemen met elitair, dan zouden ze nu beter moeten weten

JOHN BONTJE