Geen lichtjes maar speurtocht luidt feestjaar Purmer400 in

Algemeen
Waar in de Purmer zijn deze mooie foto's genomen?
Waar in de Purmer zijn deze mooie foto's genomen? (Foto: Han Giskes)

PURMER - De Nagel lichtjesoptocht op 2 januari die de start van de viering van 400 jaar Purmer zou inluiden is vanwege de nieuwe coronamaatregelen uitgesteld. De tocht is vooralsnog verzet naar 12 februari 2022. Nog geen lichtjesoptocht dus, maar wel, coronaproof, de grote Feestdagen Speurtocht als startsein van het Purmer 400 feestjaar. Rode draad in de speurtocht vormen de mooie grote foto’s die inmiddels zijn geplaatst bij de zeven grote entreepunten van de Purmer. Deze zijn genomen ergens in de polder, en deelnemers moeten raden waar. Tot 9 januari kunnen zij daarmee kans maken op een mooie prijs.

Wat betreft de lichtjesoptocht, die hoopt de organisatie zeker te laten doorgaan op 22 februari als de maatregelen het toe laten. Er is veel animo voor deelname, met inmiddels de teller op 100 inschrijvingen. De organisatie hoopt dat de mensen hun kerstverlichting in de tuin nog even laten hangen tot die datum om de tocht meer luister bij te zetten. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via lichtjestochtpurmer@gmail.com. “De grote foto’s in de Purmer vormden ook bij de lichtjesoptocht een belangrijk deel van de route”, licht Danny Schouten, voorzitter van de Stichting Purmer 400 jaar toe. “Maar omdat die niet kon doorgaan hebben we het omgedraaid en de foto’s gebruikt voor de Grote Feestdagen Speurtocht.” Het was even bikkelen om dit op het laatste moment in elkaar te zetten. Met hulp van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Triade, Eipi en houthandel Havik konden toch vlak voor kerst de foto’s worden geplaatst. 

Kijkje bij de buren

Een aantal foto’s is afkomstig van de eerder uitgeschreven fotowedstrijd. “Het is leuk om ze op deze manier te laten terugkomen”, zegt Danny. “De foto’s zijn allemaal genomen op een ander punt in de Purmer en willekeurig geplaatst. Deelnemers moeten raden waar de foto’s zijn genomen. Het idee erachter is ook om inwoners te laten kennismaken met de andere kant van de Purmer. Volendammers nemen bijvoorbeeld vaak dezelfde route naar Purmerend, Ilpendammers ook. Zo neem je eigenlijk een kijkje bij de buren.”

De speurtocht zelf is het hele jaar 2022 te doen, maar de wedstrijd duurt tot 9 januari. Danny: “We hopen aan de uitreiking van de prijzen nog een mooi officieel tintje te geven door de burgemeesters erbij te betrekken, daar zijn we nog mee bezig.”

Hoe doe je mee? 

Ga fietsend, lopend, skeelerend, joggend, vliegerend of zelfs schaatsend de Purmerpolder rond. De route (deze vind je op de website) is ongeveer 25 km lang. Onderweg kom je bij de zeven grote ingangen van de Purmerpolder aankondigingsborden ‘Purmer 400 jaar’ tegen. Deze borden zijn samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) geplaatst. Op elk bord staat een foto die ergens in de Purmer is gemaakt. Raad voor alle borden de locatie waar de foto’s zijn gemaakt. Alle zeven borden zijn aangegeven op de plattegrond/route met een cijfer. De fotolocaties (waar is de foto gemaakt?) staan ook op de plattegrond/route maar met een letter. Koppel de nummers aan de letters en stuur deze oplossing in.

Originaliteitsprijs

Naast de speurtocht kun je ook gaan voor de ‘Originaliteitsprijs’. Kies jouw favoriete bord uit en maak er een leuke originele foto bij met jouw speurtochtgenoten. Hoe origineler hoe beter maar doe het wel op een verantwoordelijke manier, voorkom verkeershinder of gevaarlijke en ongepaste situaties.

 Oplossing insturen 

Stuur jouw oplossing en originele foto, uiterlijk 9 januari 2022, naar purmer400jaar@gmail of naar Stichting Purmer 400 jaar p/a Edammerweg E2, 1481 AR, De Purmer onder vermelding van naam en adres. Wie weet wordt je uitgeroepen als winnaar!

Meer informatie en route

Meer informatie en de speurtocht zelf vind je op www.purmer400jaar.com

Afbeelding