Purmerend verandert in ‘Manhattan aan de Where’

Algemeen
Er doemen steeds meer woontorens in de stad op.
Er doemen steeds meer woontorens in de stad op. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Recent keek ik via rtv purmerend de vergadering van de nieuwe commissie Ruimte. Vanaf het televisiescherm keken allemaal dames en heren in de camera; sommigen vanuit hun woonkamer of andere ruimte en of dat al niet wennen genoeg was soms moesten ook de spelregels nog uitgelegd worden. Kortom, de raadzaal was even een automatiek van de democratie waar de voorzitter regelmatig een luikje open trok en een commissielid spreektijd gunde. Apart was ook dat de nieuwkomers uit de Beemster nu mochten meepraten over grootstedelijke hoogbouw. Voor hen een gek politiek begrip. 

‘Ik hoor de wethouder al zingen ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy’

Maar nu even over de ruimte in Purmerend. Onze gemeente is een speelplaats voor bouwend Nederland geworden. Architecten en aannemers kunnen zich naar hartenlust uitleven in de Marktstad. Bij zijn aantreden riep de wethouder huisvesting al: “De bouwers staan in de rij”. Nou, dat hebben we geweten. Toegegeven, we zijn goed bezig en de samenwerking tussen woningcorporaties, projectontwikkelaars en bouwers verdient veel lof en wordt geprezen aan verschillende tafels in het land. 

Echter het gevolg hiervan is dat Purmerend de komende jaren verandert in ‘Manhattan aan de Where’, met zoveel hoge hoogbouw gaat het, wat ooit de Heerlijkheid Purmerend genoemd werd, overeenkomsten vertonen met New York. Ik hoor de wethouder al zingen ‘Hoog Sammy kijk omhoog Sammy’. Het is het gevolg van de verplichting aan de overheid eerst binnenstedelijk zoveel mogelijk woningen te realiseren van de toegezegde 10.000 woningen tot 2040.

Te lange wachtlijsten

De grondhonger en woningnood is zo groot dat de stad tot zijn uiterste grenzen gaat en zelfs heel dicht tegen de A7 gaat bouwen. De woningnood is voor veel Purmerenders een groot probleem en vooral voor de sociaal kwetsbaren en de jongeren die nu op (te) lange wachtlijsten staan. 

Het nieuwe college en het coalitieakkoord is nog niet klaar en daarom doe ik een klemmend beroep op de partijen om vooral duidelijkheid te geven en niet weer de illusie uitspreken zoals in het vorige coalitieakkoord, dat het aanpakken van de wachtlijsten niet in vier jaar opgelost kan worden. 

Wachtlijsten van 12 jaar en langer moeten worden opgelost. De politiek is aan zet om te laten zien dat er een perspectief is om hier te blijven wonen. Maak duidelijk dat er een betaalbare woning gebouwd gaat worden. Mijn voorstel zou zijn een jaarlijkse ‘betaalbare woning-barometer’ over de stand van zaken voor diegenen die het aangaat, zodat zij niet telkens het geluid uit de Purmerendse samenleving horen dat het in de stad teveel jaren duurt voordat je aan de beurt bent.

Bijzondere groep 

Jongeren vormen een bijzondere groep in onze samenleving ik denk dan aan de Jeugdzorg en de Jongerenhuisvesting, twee serieuze en loodzware zware zaken voor de toekomstige wethouder die het in zijn rugzak krijgt, ook wel portefeuille genoemd.

Veelbelovend

Twee partijen zijn veelbelovend op dit terrein en die wil ik toch even noemen: Stadspartij-Beemster Polder Partij die een jongerenafdeling heeft opgericht en hopelijk mag laten zien wat zij in de melk te brokkelen heeft, én Gemeentebelangen Purmerend met de jonge debutant Jordi Albers, die een duidelijk standpunt hierover inneemt.

Ik hoorde laatst een jonge Purmerender zeggen: “Het kan mij niet schelen hoe hoog er gebouwd gaat worden, als ik maar een betaalbare woning krijg”. Heeft hij niet een beetje gelijk?

Chris de Vries