Spectaculaire lichtjesoptocht Purmer400

Algemeen
Een lange stoet prachtig verlichte voertuigen kwam langs.
Een lange stoet prachtig verlichte voertuigen kwam langs. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Afgelopen zaterdagavond vond het eindelijk doorgang: de Nagel Lichtjesoptocht ter ere van 400 jaar Purmer. Een lang stoet van zo’n 125 tractoren en andere voertuigen trok, bont belicht, langs de route door de Purmer en gaf daarmee luid toeterend het startsein voor de viering van het jubileumfeest. Voor informatie over het jubileumboek en andere feestelijke activiteiten, kijk even op de website van Purmer400jaar. 

Op de Baanstee werd er verzameld waarna keurig werd aangesloten voor de lichtjesroute door de Purmer, Purmer Zuid en Purmer Noord. Steeds meer bewoners kwamen uit de woningen af op het geluid, dik aangekleed in de koude februarinacht, om van de tour te genieten. En er was genoeg te zien omdat veel tractoren niet alleen mooi verlicht waren maar er met aan- en opbouwen een waar spektakel van hadden gemaakt. Na ruim een uur was de stoet voorbij en voor de toeschouwers tijd de warmte weer op te zoeken. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Deelnemers maakten er veel werk van om met iets bijzonders te komen(Foto: Han Giskes)

Purmer viert 400 jarig bestaan 

Vierhonderd jaar geleden werd het Purmermeer leeggepompt onder leiding van ing. Leeghwater. Hierdoor werd de Purmerklei zichtbaar. Deze zeer vruchtbare zware kleisoort is een uniek gegeven van de Purmer. Deze kleigrond is getuige geweest van de vele veranderingen in de Purmer. Eerst werd het droog gemalen, daarna bewerkt voor akker- en landbouwgronden. Vanaf 1970 werd de grond ook gebruikt voor woningbouw en later werden er diverse bedrijven gevestigd. De klei heeft vele bewoners samengebracht door de werkzaamheden op het land, maar ook vele generaties families voortgebracht. Dat dit alles 400 jaar geleden is gestart willen de huidige bewoners niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ruim 100 vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en ondernemers helpen mee om 2022 tot een onvergetelijk feestjaar te maken. De meeste activiteiten vinden plaats van 8 t/m 17 juli 2022. 

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: Han Giskes)

Verbondenheid 

De bewoners uit de Purmerpolder hebben vorig jaar aangegeven welke activiteiten en feestelijkheden ze tijdens het feestjaar graag terug wilden zien. Daar kwamen veel bruikbare ideeën uit. Het uiteindelijke feestprogramma is gericht op diverse groepen uit de drie gemeentes waar de Purmer onder valt; Waterland, Edam-Volendam en Purmerend. Behalve feestelijke activiteiten worden er ook educatieve, sportieve en bedrijfsactiviteiten georganiseerd waarbij iedereen welkom is. De organisatie hoopt met de activiteiten mensen uit de hele Purmer en van daarbuiten met elkaar te verbinden. Het bijzondere is dat zich al meer dan honderd vrijwilligers hebben aangemeld zonder dat hiervoor een oproep is gedaan. Dit bewijst nog eens te meer hoe groot de verbondenheid onderling is met de Purmer. 

Jubileumboek

De organisatie van de Purmer 400 jaar gaat tevens een jubileumboek uitgeven. Het boek is bestemd voor een breed publiek. Vanzelfsprekend de (vroegere) inwoners van de polder, maar ook voor de inwoners van de gemeenten Edam-Volendam, Purmerend en Waterland die meer willen weten over dit historisch bijzondere deel van hun gemeente. In samenwerking met de lokale historische verenigingen, lokale musea, Waterlands Archief en boekhandels zal dit boek worden gepromoot. 

Het jubileumboek behandelt aspecten van de geschiedenis, het heden en de toekomst van de polder. Vijftig jaar geleden, in 1972 in het kader van de vorige jubileumviering van de Purmer, verscheen het boek ‘Drie en halve eeuw “De Purmer” van Piet Huurdeman. Letterlijk schreef Huurdeman: ‘Dit is, zij het zeer beknopt, het verhaal van De Purmer. Er zou nog zo ontzettend veel meer te vertellen zijn’. In 1972 was de Purmer nog volledig agrarisch, maar hadden de nieuwe ontwikkelingen zich al aan aangediend. Als vervolg op de Tweede Nota Ruimtelijke Ordening (1966) werd in het gemeentelijke Structuurplan Purmerend 1972 de Purmer aangewezen als grote uitbreidingslocatie. De eerste Purmer boeren werden benaderd om hun land te verkopen voor de uitbreidende stad. In het westelijk deel van de polder verrezen vervolgens de woonwijken Purmer-Noord en Purmer-Zuid en industrieterrein De Baanstee, samen met het Leeghwaterpark, met zwembad, het Purmerbos en een golfbaan met 18 holes. Het oostelijke deel van de Purmer is tot nu toe agrarisch gebleven. 

Voorinschrijving

Het boek is gericht op een breed publiek en is rijk geïllustreerd met foto’s, prenten, kaarten, portretten en afbeeldingen van historische voorwerpen. Diverse auteurs, waaronder een aantal (lokale) historici hebben hun medewerking toegezegd en ook de interviewers zijn bekend, Piet Hein Debets is één van hen. Het boek gaat € 24,95 kosten maar het is ook mogelijk om bij voorinschrijving te bestellen. De kosten bij voorinschrijving zijn € 19,95. Meer informatie hierover is te vinden op de website purmer400jaar.com.  

Programma feestjaar

Aan het definitieve programma wordt nog gesleuteld maar is zodra het bekend is te vinden op de website: purmer400jaar.com. Om het programma mogelijk te maken is er geld nodig. Meerdere bedrijven hebben zich al aangesloten als sponsor maar om de vele ideeën uit te kunnen voeren is de stichting nog steeds op zoek naar sponsors. Heeft u interesse? Mail dan naar purmer400jaar@gmail.com. Kijk voor de laatste nieuwtjes over het feestjaar op www.purmer400jaar.com en op Facebook of Instagram.

De mooie optocht trok volop toeschouwers. (Foto: Han Giskes)