Jongeren abonnement nu óók gratis bij bieb

Algemeen
Nikki Manak maakt huiswerk in de bibliotheek in Purmerend.
Nikki Manak maakt huiswerk in de bibliotheek in Purmerend. (Foto: Els Broers)

REGIO - Voor kinderen tot 18 jaar was het lidmaatschap al gratis. Nieuw in 2022 is dat ook jongeren tot 25 jaar een gratis lidmaatschap bij Bibliotheek Waterland kunnen krijgen. Ook betalen kinderen en jongeren geen geld voor materialen die te laat worden ingeleverd. De Bibliotheek Waterland is van mening dat jongeren, ook als ze nog studeren gratis lid moeten kunnen zijn.

Nikki (17) en Demi (23) zijn na een jaar HBO rechten overgestapt naar de opleiding Social Work bij Hogeschool Inholland. Op de tweede etage in één van de studiehoekjes op de jongerenafdeling zijn ze druk met het voorbereiden van een training op school. De Bibliotheek vinden ze een fijne plek om af te spreken en samen te werken. Nikki en Demi zijn blij verrast te horen dat je nu boven de 18 geen contributie hoeft te betalen voor je abonnement.

Studiecabine boeken

Beiden zijn lid van de bieb. Demi bekent dat ze haar biebpas alleen gebruikt voor praktische zaken als het toilet te ontgrendelen of een studiecabine op de 2e etage te boeken. Nikki leent wel af een toe een boek. Voornamelijk non-fictie boeken, over een onderwerp als religie of iets dergelijks. Dat soort boeken vind ze interessant en het past ook bij de studie die ze volgt. 

Norbert van Halderen, directeur van Bibliotheek Waterland: “Juist in de periode van 18 tot 24 jaar ontwikkel je jezelf in een nieuwe dimensie. Dan heb je zelf meer verantwoordelijkheid en daar moet ruimte voor zijn. Ik begrijp ook wel dat de jongeren niet als eerste denken aan het reserveren van wat geld voor een lidmaatschap van de bibliotheek. Dat is iets wat moet groeien. Als je wat ouder bent leer je andere waarden kennen.”

Missen activiteiten

Bibliotheken zien veel jongeren na het gratis lidmaatschap tot 18 jaar, de bibliotheek de rug toekeren. Niet omdat ze daar niet willen komen, maar omdat ze dan moeten betalen voor een lidmaatschap en er zijn veel meer leuke uitdagingen waar ze aan mee willen doen. Dat heeft niet alleen effect op het leen- en leesgedrag van de jongeren, maar ze missen daardoor ook de interessante activiteiten die er zijn.

“De Bibliotheek Waterland is een plek waar jongeren graag en veel komen. We hebben een steeds beter contact met ze en we leren ook veel van ze. Juist de jongeren geven aan dat ze wél interesse hebben in het lenen van boeken, maar wij moeten zorgen voor een goed afgestemde collectie en door een gratis lidmaatschap tot en met 24 jaar, nemen we ook meer drempels weg. Zo bieden we meer ruimte om rond te neuzen, leuke, mooie en interessante boeken te vinden en te lenen, maar we brengen de jongeren ook in contact met een prachtig scala aan activiteiten die er voor hen zijn”, aldus Van Halderen.

Bibliotheek Waterland is gevestigd in Beemster, Edam, Landsmeer, Purmerend en Volendam. 

Meer informatie over adressen en openingstijden vind je op www.bibliotheekwaterland.nl

Jongeren komen graag in de bibliotheek.