Fiets mee voor een Stiltecentrum in het Dijklander Ziekenhuis

Algemeen
Henk Dijkstra en Sandra Schaap bij de entree van het Dijklander.
Henk Dijkstra en Sandra Schaap bij de entree van het Dijklander. ((Foto: RodiMedia/NV))

PURMEREND – Het Dijklander Ziekenhuis wil een Stiltecentrum realiseren op de locatie Purmerend. De verbouwing hiervoor is ingecalculeerd, maar voor de inrichting en aankleding ervan wordt gezocht naar funding. Geestelijk verzorger in het Dijklander Sandra Schaap, die het belang van een Stiltecentrum dagelijks ervaart, zocht hulp bij Rotary Purmerend Waterland, en deze club hoefde daar niet lang over na te denken. Met een fietsrally op 18 april (Tweede Paasdag) hopen zij een flinke duit in het zakje te kunnen doen. Inschrijven hiervoor kost 20 euro, maar daarvoor krijg je wel een mooie tocht met verrassingen én een Stiltecentrum in ons ziekenhuis.

Rotary Purmerend Waterland organiseert fietsrally op Tweede Paasdag

Er speelt zich heel wat af in een ziekenhuis. Veel situaties zijn voor veel mensen herkenbaar, daarom willen de Rotaryleden graag een bijdrage leveren. “Wij hebben er intern maar heel kort over hoeven spreken”, geeft Wouter van Waardt aan. “We vonden het unaniem een heel mooi initiatief. En dan gaan we kijken: wat kunnen we doen? In het kader van gezondheid en bewegen besloten we een fietsrally te organiseren. We zitten hier middenin een prachtige streek, tussen Beemster, Purmer en Waterland in. Dus we hebben een leuke fietstocht bedacht waar iedereen aan mee kan doen, voor jong en oud, met elektrische fiets of zonder. En onderweg proberen we de deelnemers te verrassen met leuke stops, een vraag of puzzel, een lekker drankje. Waarbij we tijdens de tocht aandacht zullen blijven vragen voor waarvoor we het doen. Dat zijn we nu helemaal aan het uitwerken, in samenwerking overigens met de Stichting Vrienden van het Dijklander Ziekenhuis.”

Flexibele route

“We hopen op een paar honderd deelnemers”, vult mede Rotarylid Henk Dijkstra aan. “De route gaat van start bij Kavel II in de Beemster en wordt sowieso flexibel. Hij kan bijvoorbeeld verkort worden wanneer je niet op de elektrische fiets bent. Die details maken we later bekend. Waarbij we hopen dat zoveel mogelijk van de verrassingen onderweg gratis zijn voor ons, des te hoger is de opbrengst voor het Stiltecentrum. En wil je niet fietsen maar wel doneren? Ook dat kan natuurlijk, dat is meer dan welkom.”

Een Stiltecentrum is een plek om even tot jezelf te komen, een kaarsje te branden, een wens of een boodschap achter te laten en waar je even kunt bijkomen van slecht of goed nieuws. “Een plek voor een moment van bezinning eigenlijk”, licht Sandra toe. “Om even op adem te komen, zowel voor patiënten, bezoekers als het personeel. Maar ook een plek waar ik als geestelijk verzorger met mensen heen kan, zeker wanneer het ook toegankelijk is voor een bed en rolstoel. Er zijn veel meerpersoonskamers in het ziekenhuis waar je amper je eigen gedachten kunt horen, laat staan een intiem gesprek voeren. Het zou fijn zijn als dat op een rustig plekje kan, een plek weg van de hectiek.”

“We krijgen alleen maar positieve reacties”, vervolgt ze. “Mensen herkennen er hun eigen verhaal in, ze hebben er een link mee. Daarom krijgen we ook uit alle hoeken en gaten best wat donaties. Maar er zit nog steeds een gat in de begroting, vandaar dat ik contact zocht met de Rotary.”

Ontwerp is er al

Het ontwerp voor het Stiltecentrum ligt er al, alleen de plek is nog niet bepaald omdat er nog e.e.a verbouwd gaat worden in het ziekenhuis. Sandra laat de schetsen zien: “Het wordt een fijne ruimte, met mooie kunstwerken er in. Er zijn rustige zitplekken, je kunt er een kaarsje opsteken en je kunt er een wens of boodschap achterlaten in kokertjes op de muur. Een open uitnodigende ruimte waar ieder, vanuit de eigen godsdienst of eigen gevoel, zelf een invulling aan kan geven.”

Meefietsen? Dat kan door je aan te melden op: Rotarally.waterland@gmail.com, ook voor nadere informatie. Rechtstreeks doneren kan op NL05RABO0142708402 ten name van Stichting Community Service Rotary Purmerend-Waterland.

NELLEKE VOGEL

Afbeelding