Profielschets burgemeester op agenda gemeenteraad Purmerend

Algemeen
Op de foto staan de leden van de vertrouwenscommissie, v.l.n.r. de raadsleden: Bert Meulenberg, Bart van Elden, Natalie Saaf-Pasteuning, Mark Intres en Pascal Verkroost.
Op de foto staan de leden van de vertrouwenscommissie, v.l.n.r. de raadsleden: Bert Meulenberg, Bart van Elden, Natalie Saaf-Pasteuning, Mark Intres en Pascal Verkroost. (Foto: Pascal Fielmich)

De profielschets voor de werving en selectie van een nieuwe burgemeester in Purmerend is bekend. De beschrijving van eigenschappen en vereisten staat op de agenda van de gemeenteraad van 31 maart. Na de vaststelling volgt daarna de overhandiging van de profielschets aan de commissaris van de Koning in Noord-Holland.

Overhandiging aan commissaris van de Koning op 31 maart  

In februari 2022 ontving de gemeenteraad de opdracht van de provincie om een profielschets op te stellen voor een nieuwe burgemeester in Purmerend. Dit jaar bereikt burgemeester Bijl namelijk de leeftijd van 70 jaar, waarna hij met pensioen gaat. Dit betekent dat een vacature ontstaat en er voorbereidingen moeten worden getroffen voor een nieuwe benoeming. Dit begint met het maken van een profielschets.

Voordat de gemeenteraad aan de slag ging om gezamenlijk de profielschets op te stellen, zijn inwoners gevraagd om hierin mee te denken. In tien dagen tijd vulden 1023 inwoners, ondernemers en het maatschappelijk middenveld hiervoor de online enquête in. Ook is aan het college van burgemeester en wethouders, de buurgemeenten en aan de samenwerkingspartners gevraagd om input te leveren voor het profiel. De Kinderraad van Beemster kwam op eigen initiatief naar het stadhuis voor de overhandiging van hun advies voor de nieuwe burgemeester. Deze inbreng is verwerkt in de schets.

Belangrijkste eigenschappen

De profielschets beschrijft het karakter, de ambitie en uitdagingen van Purmerend en het gewenste profiel, de leiderschapsstijl en competenties die worden verwacht van de burgemeester. Een goede burgemeester voor Purmerend is als eerste integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig. Ook goed benader­baar en zichtbaar aanwezig in de gemeente.

Zij of hij werkt aan een stevige positie van Purmerend in de regio en weet een goede balans te vinden tussen lokaal belang en regionaal belang. Purmerend wil ook in de toekomst een gemeente zijn waar het voor veel mensen aantrekkelijk is om te wonen en werken. Daarvoor is het belangrijk dat een burgemeester die tegenstijdige belangen inzichtelijk en bespreekbaar maakt, net als de vraag en behoefte van de samenleving. Als burgemeester ben je een belangrijke verbin­dende factor tussen de samenleving en het bestuur, tussen bevolkingsgroepen onderling, tussen stad en buitengebied, huidige bewoners en nieuwe bewoners, tussen lokale en regionale belangen.

Als de profielschets eenmaal is overhandigd aan de commissaris van de Koning, de heer Arthur van Dijk, stelt de provincie de vacature daarna open. Naar verwachting vinden er in de maanden mei en juni sollicitatiegesprekken plaats. De gemeenteraad heeft 24 maart 2022 een vertrouwenscommissie van raadsleden ingesteld die de aanbeveling voor de benoeming van de nieuwe burgemeester voorbereidt. Na gesprekken met de sollicitanten zal de commissie een concept-aanbeveling schrijven en hiervan in een besloten vergadering verslag doen aan de raad en aan de commissaris van de Koning.

Op voordracht van de commissaris van de Koning brengt het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) daarna een advies uit aan de Koning. De benoeming van de burgemeester vindt plaats bij Koninklijk Besluit.

Meer informatie

De concept-profielschets staat gepubliceerd bij de agenda van 31 maart 2022, in het Politiek Portaal van de website van de gemeenteraad Purmerend (raad.purmerend.nl).