De beste tips om geld te besparen in het huishouden

Algemeen
Naast anders omgaan met energie kun je de besparing ook in de kern aanpakken.
Naast anders omgaan met energie kun je de besparing ook in de kern aanpakken. (Foto: aangeleverd)

De stijgende energieprijzen zijn veel huishoudens niet ontgaan en het zorgt ervoor dat steeds meer gezinnen moeite krijgen om de rekening maar weer op te hoesten. Een goed moment om eens in te zoomen op tips waarmee je geld in het huishouden kunt besparen. Doe er je voordeel mee!

Zijn er apparaten aan vervanging toe? Dan kies je idealiter voor nieuwe apparaten die een energielabel A of zo dicht mogelijk bij A hebben. Daarmee kun je flink wat euro’s op termijn besparen, waardoor je die investering vaak terug kunt verdienen. Maar hoe vind je nu het meest energiezuinige apparaat, dat ook nog aan de laagste prijs? Daarvoor kun je terecht op een vergelijkingssite als DeBeste.com. Deze website neemt producten onder de loep, geeft je een overzicht van de beste modellen in zijn soort en vult aan met handige aankooptips.

Waar let je bijvoorbeeld op bij een wasmachine kopen? Vrijwel ieder huishoudelijk artikel heeft op deze website een eigen koopgids, dus de moeite waard om die bij de hand te houden als je bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger, televisie of witgoed zoekt. Ze sturen je ook nog eens door naar de website met de beste deal van het moment, zodat je niet onnodig te veel betaalt voor een product dat ergens anders voordeliger is.

Zet in op het daluren tarief

Energiemaatschappijen hanteren vaak een normaal tarief en een daluren tarief. Tijdens de daluren (bijvoorbeeld van 23.00 tot 7.00 uur) zijn de prijzen voor gas en stroom lager. Het is daarom aan te raden om de vaatwasser, wasmachine en droger zoveel als mogelijk tussen deze tijden te gebruiken.

Natuurlijk heb je niet altijd zin om tot dat tijdstip te wachten. Gelukkig hebben veel apparaten, zeker de nieuwste, de functie startuitstel. Daarmee kun je het apparaat programmeren om te starten tijdens een later tijdstip. Oh ja, als je dat dan toch doet, maak dan tevens gebruik van het eco-programma. Deze doet langer over een draaibeurt, maar is wel energiezuiniger!

Voorkom onnodig gebruik van energie

Eerder hamerden we al op de tip om het licht eens wat vaker uit te zetten. Veel lampen maken onnodig veel draaiuren en worden aangelaten terwijl je bijvoorbeeld staat te douchen. Dit geldt ook voor de televisie, die vaak gewoon even aan blijft terwijl jij met andere dingen bezig bent. Val je vaak in slaap voor de tv? Stel dan zeker een slaaptimer in, zodat hij automatisch na een tijdje uitschakelt.

Maar er is meer op het gebied van onnodig energiegebruik. Bijvoorbeeld dat koffiezetapparaat dat de hele dag aanstaat, of die opladers die in het stopcontact zitten zonder dat er iets aanhangt. Dit zorgt voor sluipverbruik. Uittrekken dus!

Als je op vakantie gaat dan is het ook slim om zoveel mogelijk apparaten te ontkoppelen. En schenk je even snel drinken in, laat dan ook zeker de koelkast niet open staan. Zet er geen warm eten in en kook eens wat vaker met de deksel op de pan om warmte niet verloren te laten gaan. Douche wat korter en kouder. Genoeg dingen die je kunt doen om minder te verbruiken.

Energiebesparende maatregelen

Naast anders omgaan met energie kun je de besparing ook in de kern aanpakken. Dat wil zeggen, plaats bijvoorbeeld isolatie strips bij deuren, overweeg radiatorfolie en vervang oude halogeenlampen door ledverlichting. Dit zal zichzelf vaak op termijn terugverdienen.

Veel gemeentes in Nederland hanteren bovendien subsidieregelingen waarmee je een deel van de aankoop van de energiebesparende producten terug kunt krijgen. Neem daarvoor eens een kijkje op de website van je gemeente om te zien welke voordelen voor jou van toepassing zijn.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie