“Als u dat ruikt mag u meteen de politie bellen”

Algemeen
Voorbijgangers kregen op de markt een teststrookje met anijs onder de neus.
Voorbijgangers kregen op de markt een teststrookje met anijs onder de neus. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - “Mevrouw mag ik u iets vertellen over XTC?” “Nee daar wil ik niets mee te maken hebben.” Aldus een voorbijganger op de markt, “Juist daarom staan we hier! ” Even later ruikt de marktbezoeker toch aan een teststrookje en ruikt de anijsgeur. “Juist” en als je dat ruikt mag u de politie bellen”, adviseert de voorlichter. Vervolgens verloopt het gesprek heel plezierig. Even laten komt wijkagent van centrum Ron Bruinsma met handhavers en politie man/vrouw de voorlichting versterken.

Het was even wennen voor bezoekers van de dinsdagmarkt. Op de Dubbele Buurt stond de kraam van de gemeente Purmerend en Noord-Holland Drugs Alert (NHDA) met het bijzondere parfum ‘xtacy’. Winkelend publiek kon bij de kraam het parfum ruiken en weet zo welke geur een drugslab afgeeft. Op deze manier hoopt de gemeente en NHDA meer bekendheid te geven aan de signalen van een drugslab.

De gemeente Purmerend maakt zich hard tegen ondermijning en veiligheid van stad en dorpen. Ook inwoners hebben hierbij een rol: het is belangrijk dat zij vermoedens van een drugslab melden. Daarvoor moeten zij weten wat de kenmerken zijn zodat zij daarop kunnen letten. Het belangrijkste signaal van een drugslab is de opvallende geur. Door mensen kennis te laten maken met deze geur, hoopt de gemeente Purmerend dat meer mensen het melden als zij vermoeden dat ergens drugs worden geproduceerd.  

En dat gebeurde vanochtend dus op de kraam in de binnenstad.