Stichting Mee-doen-Purmerend dreigt te verdwijnen

Algemeen
Maria Deen heeft nog altijd veel plezier in haar werkzaamheden. Volgend jaar november is het definitief klaar en gaat ze het rustiger aan doen.
Maria Deen heeft nog altijd veel plezier in haar werkzaamheden. Volgend jaar november is het definitief klaar en gaat ze het rustiger aan doen. (Foto: Rodi Media/JB)

PURMEREND - Maria Deen, oprichtster en drijvende kracht van Mee-doen-Purmerend, gaat in november 2023 stoppen met haar activiteiten voor de stichting die tot doel heeft om senioren, mensen met een beperking, mantelzorgers en degenen met een smalle beurs weer wat meer bij de samenleving te betrekken. Op 29 november volgend jaar wordt ze 85 jaar en daar trekt zij de grens. “Dan ga ik met pensioen. Ik doe het met het grootste plezier, maar het wordt tijd dat iemand anders het stokje van mij overneemt.” 

Ik ga volgend jaar november met pensioen, maar er is nog geen opvolging

Een doemscenario dient zich echter aan, want als er niemand is die in het voetspoor van Maria wil treden, is het over met Mee-doen-Purmerend. Tot verdriet van Maria en de deelnemers aan de activiteiten die zij organiseert. “Mijn hoop is gevestigd op een secretaris, die allerlei werkzaamheden voor de stichting kan doen. En iemand die het na mijn afscheid kan overnemen. Het zou een ramp zijn als de stichting naar de knoppen gaat”, schetst ze de nijpende situatie.

Maria Deen werd in december 2021 ineens geconfronteerd met het plotselinge overlijden van de secretaris van de stichting. “Hij was echt mijn maatje, was van alles op de hoogte en ik kon met alles bij hem terecht. Ik hoop dat er nog zo iemand is die mij wil komen helpen. Ik zou tegen iedereen die het wil overwegen willen zeggen: probeer het gewoon eens, dan zal je zien dat het je te pakken krijgt. Het is echt fantastisch en zo dankbaar werk.”

Inmiddels is ook in het gemeentehuis van Purmerend bekend dat het voortbestaan van de stichting, na eind direct volgend jaar, gevaar loopt. Stadspartij-Beemster Polder Partij, niet geheel toevallig de partij van Maria, heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat Mee-doen-Purmerend wordt voortgezet. “Steeds meer mensen genieten van alles wat Maria Deen organiseert en daarmee bewijst ze met haar stichting in een groeiende behoefte te voorzien. Ik zit vaak met Maria om de tafel en wil haar graag blijven begeleiden in de zoektocht naar een geschikte opvolger”, aldus Bert Meulenberg. 

Maria, nu 83 jaar, weigert bij de pakken neer te zitten en heeft het lijstje met activiteiten voor de komende periode rond. Klaverjassen, dammen, zwemmen voor senioren met een beperking en bustochten naar de bloembollen in de Beemster. Voor het klaverjassen en het opstartenm van een damclub is ze op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die de leiding hiervan op zich willen nemen. Ze wil ook graag in contact komen met gastvrouwen en -heren die tijdens een uitje een deelnemer in een rolstoel kunnen duwen. En Maria kan nog extra hulp van verpleegkundigen gebruiken bij de zwemactiviteit.

Het zwemmen gebeurt bij Only Friends in Amsterdam-Noord. In dit sportcentrum zijn alle faciliteiten aanwezig en is de temperatuur van het water 32 graden. Er is een-op-een begeleiding van verpleegkundigen en een fysiotherapeut. “Ik krijg elke keer tranen in mijn ogen als ik de blijheid zie van de deelnemers. De vrijheid die ze in het water genieten is ontroerend”, zo ervaart Maria telkens. 

Van 25 april tot en met 4 mei staan er dagelijks twee bustochten naar de bollenvelden in Beemster op het programma. Op een haar na zijn de achttien tochten volgeboekt.

Deelnemers aan het zwemmen in Amsterdam-Noord en liefhebbers van een bollentochtje kunnen zich bij haar melden. Dat geldt zeker voor gegadigden die eerst een tijdje willen meelopen, om vervolgens het mooie werk van Maria willen overnemen. Zodat de stichting Mee-doen-Purmerend blijft voortbestaan. Zij kunnen Maria Deen bellen op 06 10503640 of 0299 842321.

JOHN BONTJE