Reünie in De Kloek op 27 mei ter gelegenheid van 100 jaar Witte Mavo

Algemeen
De 'witte mavo' aan de Leeghwaterstraat.
De 'witte mavo' aan de Leeghwaterstraat. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER – Honderd jaar geleden ging in Middenbeemster de (m)ulo/mavo van start. Het pand, bekend als de witte mavo, bestaat nog steeds maar heeft een andere functie gekregen. Dat neemt niet weg dat er ter gelegenheid van dit jubileum op 27 mei, een dag na de Open Dag Beemster, een reünie staat gepland. Oud-leerlingen, leraren en andere betrokkenen kunnen elkaar dan van 14.30 tot 18.00 uur terugzien in De Kloek. De organisatie ligt in handen van Geert Heikens, zelf oud leerling van de school, en met inmiddels zo’n 400 aanmeldingen lijkt het een mooi weerzien te worden.

Geert geeft al een poos rondleidingen in de Beemster, maar pas vorig jaar viel zijn oog op de gevelsteen aan het pand van de witte mavo. Daar stond 1922. “Toen drong pas tot me door dat de school dit jaar honderd jaar bestaat. Ik dacht; dat verdient wel een reünie. Ik heb op Facebook eerst gepolst of er belangstelling voor is, daar kreeg ik veel positieve reacties op.”

Mappen vol foto’s

Hij deed tegelijk een oproep uitgaan aan de oud-leerlingen en docenten om vooral foto’s op te sturen. Deze printte hij uit op A4 en stopte hij in insteekhoezen. “Deze leg ik op de tafels. Als mensen iemand herkennen op de foto, of meer informatie heeft erover kunnen ze dat opschrijven op het insteekvel erachter.” En verhalen zijn er genoeg. Hij laat de indrukwekkende mappen zien, op jaartal in zijn werkkamer, vol met foto’s die teruggaan naar de eerste jaren van de school. Op één ervan is een jonge Jos Brink te zien, die voor Sinterklaas speelt. Geert: “Hij zat hier ook op school, net als zijn twee broers, en was toen ook al altijd bezig met theater. Een van zijn broers komt ook naar de reünie. En mensen komen soms voor een ander reden. Zoals een vrouw wiens broer hier op school zat maar van wie ze zich weinig kan herinneren. Ze komt naar de reünie op zoek naar informatie over hem. Dat vind ik wel ontroerend. Wanneer de mensen de foto’s zien komen de verhalen vanzelf. Zoals de foto van de ijsbaan. De directeur had IJsvrij op het bord gezet en Gijs besloot daar een G voor te zetten. Voor straf moest hij huiswerk maken terwijl de andere kinderen lekker aan het schaatsen waren”, lacht hij.

Leerlingen uit hele regio

De grote zaal in De Kloek is opgedeeld in vier delen zodat bezoekers snel hun eigen lichting en leeftijdgenoten kunnen terugvinden. Ook is er een hoek waar een videofilm draait van de laatste reünie in 1994 toen de school werd gesloten. VISIT Beemster, die overigens ook de inschrijvingen en betalingen op zich heeft genomen via hun website, staat er met een kraam, net als het Historisch Genootschap Beemster. De foto’s zullen ook daar in het archief worden ondergebracht. “Er zijn twaalf vrijwilligers om iedereen te ontvangen en van informatie te voorzien”, licht Geert toe. “Veel mensen kennen elkaar natuurlijk ook uit de omgeving. En het was een heel regionale school, met name omdat de slagingspercentages heel hoog waren. Er kwamen leerlingen uit Marken-Binnen, Beets, Ilpendam, Schermerhorn en zelfs uit Purmerend. Ze fietsten door weer en wind door de polder naar school, vaak vanaf verschillende verzamelpunten.” Desondanks was het een typische plattelandsschool. “Het had ook een zekere kneuterigheid. De directeur stond bijvoorbeeld altijd bij de entree om iedereen te begroeten.”

Nieuwe klassenfoto

Geert verwacht een mooi weerzien voor veel mensen. “Ik heb ook geen programma, de mensen gaan elkaar vermaken met de verhalen en de foto’s. En de Witte Mavo staat groot op een doek geprojecteerd zodat er nieuwe klassenfoto’s gemaakt kunnen worden.” Het kost hem veel werk en veel tijd, maar dat heeft hij er voor over. “De school zit ook wel in mijn hart. Ik heb er zelf op gezeten, maar heb er later toen ik studeerde aan de Pabo ook nog even les gegeven; seksles, dat was wat toen. En het gaat ook om het sociale aspect. Mensen kunnen elkaar weer ontmoeten. Ik heb er heel erg veel zin an…”, besluit hij.

De school aan de Leeghwaterstraat staat er nog maar er zitten nu vier families in waaronder twee atelier/woonruimtes. De kunstenaars doen mee met de Open Dag Beemster op donderdag 26 mei. Dan is een deel van de oude school dus te bewonderen.

Inschrijven

Inschrijven voor de reünie kan via de webshop op VISIT Beemster:

www.visitbeemster.nl/shop/

Meer informatie

Informatie: heikoheikens@outlook.com


De traditionele klassenfoto met Geert Heikens, 2e rij van boven en 2e van rechts. (Foto: aangeleverd)

De eerste steen ... (Foto: aangeleverd)