Maak je sterk voor een schone stad en doe mee aan 2e Zwerfafval Priknick

Algemeen
Vorige keer was de actie een groot succes.
Vorige keer was de actie een groot succes. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op zaterdag 14 mei organiseert Rotaryclub Purmerend de 2e Grote Zwerfafval Priknick. Iedereen, jong en oud, kan gratis meedoen. De start is om 10.30 uur.

Rotaryclub Purmerend hoopt dat veel vrijwilligers willen helpen op zaterdag 14 mei

Deze keer zijn er 11 startplaatsen, maar als je vanuit huis met je eigen prikstok naar het Leeghwaterpark zwerfafval wilt prikken, is ook prima. Op elke startplaats wordt een gemeenteprikstok/grijper uitgeleend. Een eigen prikstok meenemen mag natuurlijk ook.

Vanaf de startplaats wordt lopend naar het Leeghwaterpark zwerfafval geprikt. Daar wordt het verzamelde afval gewogen en de prikstok ingenomen. Boven aan de dijk wordt iedereen doorverwezen naar het luilakveld, waar je wordt verwelkomd met muziek en lekkers van de Beemster Food Market.

Bij de finish wordt bekend gemaakt hoeveel zwerfafval er is opgehaald. De organisatie zorgt voor het afvoeren van het opgehaalde afval. Meldt je direct aan op www.priknick.nl of via de Facebook priknick pagina om gratis deel te nemen. Geef aan met hoeveel personen  je deelneemt en de startlocatie van jouw voorkeur.

Startlocaties

De startlocaties zijn: Purmer Noord bij Basic Fitness, Grotenhuisweg 100 (bij het parkeerterrein); winkelcentrum Gildeplein Purmer Noord (aan de voorzijde op de Overlanderstraat); Purmer Zuid Winkelcentrum Meerland (bij de parkeerplaats aan de voorzijde bij de afvalcontainers); Overwhere Winkelcentum (bij de parkeerplaats en afvalcontainers); Overwhere 2 bij Winkelcentrum Leeuwerikplein 15 (hoofdingang); De Gors Zuid bij Winkelcentrum Zwanenbloem.

Verder bij; De Gors Noord bij Beatrixplein (aan de voorzijde van het busstation); Weidevenne bij ‘Heel Europa’ (bij het fietspad); Weidevenne bij NS station parkeerterrein Abel Tasmanplein; Wheermolen bij winkelcentrum Makado Kennedyplein (voorzijde bij fietspad); Centrum Koemarkt (bij standbeeld koeien). 

Tijdens een eerdere zwerfvuilactie, in februari van dit jaar, werd in totaal 175 kilo aan rotzooi aan de stokken geprikt. Daaronder veel plastic. Destijds trokken 25 rotarians en 70 vrijwilligers met prikkers en zakken en in teamverband door de stad om zoveel mogelijk zwerfafval van de grond en uit bosjes te plukken. De teams werden op de aankomstplekken afgewisseld door andere ploegjes. Voor volgende week zaterdag hoopt de organisatie dat meer vrijwilligers zich spontaan melden.

Stad wordt schoner

De laatste jaren rijzen de zwerfvuilacties in het hele land als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer mensen ergeren zich mateloos aan het gemak waarmee anderen hun rotzooi op straat, in de bermen of in de bosjes kwakken. Structureel tijdens eerdere opruimacties was vooral het vele plastic en blikjes die weggegooid waren en aan de prikstokken werden geregen. Dankzij de inmiddels veelvuldig georganiseerde acties gaat het in Purmerend de goede kant op en wordt er minder zwerfvuil aangetroffen. 

-

   


In de bosjes, langs het water, overal tref je afval.