Waarom investeren in zonnepanelen een goed idee is

Algemeen
De terugverdientijd van zonnepanelen is soms nog korter dan 6 tot 8 jaar.
De terugverdientijd van zonnepanelen is soms nog korter dan 6 tot 8 jaar. (Foto: aangeleverd)

De tarieven voor het reguliere energienetwerk blijven almaar stijgen en naar verwachting blijven deze ook op korte termijn nog hoog. Daardoor komen sommige huishoudens flink in de financiële problemen, waarbij maandelijkse rekeningen van €500,- voor energie geen uitzondering meer zijn. Een goed moment om te investeren in zonnepanelen, omdat die je flink wat geld kunnen besparen op termijn.

Een gemiddeld zonnesysteem kost normaal gezien zo’n €3.500 tot €5.000. En de terugverdientijd? Die neemt circa zes tot acht jaar in beslag, mogelijk nog korter als de energieprijzen in deze mate door blijven stijgen. De werkelijke terugverdientijd is uiteraard afhankelijk van de investering in en de opbrengst van het systeem. Wil je zonnepanelen kopen? Doe dan alvast de Dakscan bij aanbieder Sungevity om een indicatie van de kosten te krijgen die passen bij jouw verbruik.

Houd er rekening mee dat je je zonnepanelen laat aanleggen door een erkend bedrijf, die ook echt kijkt hoeveel zonnepanelen er bij je passen en welke zonnepanelen voor jouw dak de beste prijs-kwaliteit bieden. Goedkope zonnepanelen hebben namelijk niet per definitie de snelste terugverdientijd, het gaat om het rendement versus investering.

21% btw terugvragen via Belastingdienst

Ben je particulier en koop je voor de eerste keer zonnepanelen? Dan kun je binnen zes maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen koopt liefst 21% btw terugvragen. En dat scheelt je al snel €1.000 op de uiteindelijke kosten. Deze regeling is ingesteld om het aantrekkelijker te maken om te verduurzamen. Zo kunnen we rekening houden met het milieu en een leefbare wereld, nu en in de toekomst. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de btw op zonnepanelen voor particulieren volgend jaar helemaal afgeschaft.

Gemeentelijke subsidies

Ook gemeenten dragen een steentje bij aan het verduurzamen van huizen. Zo worden er subsidies beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld voor de aanleg van zonnepanelen, maar ook voor het plaatsen van isolatie in huis. Raadpleeg de website van jouw gemeente om te zien of er op dit moment lokale subsidies van toepassing zijn die jou kunnen helpen besparen op de kosten van je zonnesysteem.

Duurzaamheid staat overigens niet alleen voor particuliere initiatieven hoog in het vaandel. Zo kiezen ook maatschappelijke organisaties, zoals bibliotheken, verenigingen, buurthuizen en theaters, steeds vaker voor zonnepanelen. Ook zij worden middels steun gestimuleerd om te verduurzamen.

Groene lening interessant

Heb je ondanks subsidies en btw-teruggave momenteel niet genoeg geld in kas om te investeren in zonnepanelen? Dan zou je kunnen overwegen om een groene lening af te sluiten. Deze is erop gericht om jou te helpen verduurzamen en daarbij zijn vaak aantrekkelijke voorwaarden van toepassing. Denk aan een rentepercentage van 3,5% tot 4%, met daarnaast de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. Veelal verdient zo’n groene lening zich op termijn meer dan terug.

Huis stijgt in waarde

Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen met zonnepanelen gemiddeld gezien zo’n €7.000 meer waard worden in verhouding tot wanneer er geen zonnepanelen aanwezig zouden zijn. Verwacht je dus binnen een aantal jaren te verhuizen, dan heeft een zonnesysteem alsnog rendement. En zeg nu zelf, als je zelf een nieuw huis koopt ben je wellicht ook erg enthousiast als er al zonnepanelen aangesloten zijn, aangezien dat jouw energierekening flink kan drukken. Zonnepanelen gaan tegenwoordig zeker 20 tot 25 jaar mee, dus tel uit je winst!

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie