Nieuw: Gilde Hollandia-wandeling met extraatjes

Algemeen
Lara Rozemeijer, Dick Blokker, Gerard Wegman en Sjors Last bij het startpunt van de wandeling.
Lara Rozemeijer, Dick Blokker, Gerard Wegman en Sjors Last bij het startpunt van de wandeling. (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND - Het Gilde heeft een nieuwe wandeling toegevoegd aan het repertoire: De Hollandia wandeling. Deze brengt belangstellenden langs de plekken in Purmerend die van belang zijn geweest voor de voormalige Hollandia Melkfabriek (anno 1890) aan de Jaagweg. Maar niet alleen dat. De huidige ‘bewoners’ van het overgebleven pand op het terrein, Berging Brouwerij en restaurant Rozemeijer, maken het extra leuk. Sjors Last van Berging ontvangt de gasten met een uitleg van het brouwproces en Lara Rozemeijer van het restaurant erboven heeft een heerlijke bierproeverij en een lekker menu klaar staan.

De wandeling start bij de Melkwegbrug waar de eerste uitleg plaatsvindt over de naam. Dan trekt het langs de Amsterdamsche Poort en via de foto’s op het historische pand ertegenover over de Herengracht, de Postbrug, en via de Emmakade naar de Wilhelminalaan, de Bloemenbuurt in, om te eindigen aan de Jaagweg bij de fabriek. Onderweg vertellen gidsen Gerard Wegman en Dick Blokker op smakelijke wijze talloze anekdotes, belichten zij de historie van het gebied, tonen foto’s die hun verhaal onderstrepen, en staan stil bij de bijzondere monumenten onderweg.

Sjors en Lara liepen allebei mee op de proefwandeling met de gidsen van het Gilde, wethouder Eveline Tijmstra en de pers. Ze waren allebei na afloop razend enthousiast. “Ik weet aardig wat over de geschiedenis van de stad maar veel verhalen kende ik nog niet”, zegt Lara. “Het is nu best hip onder jongeren om de geschiedenis van de stad te leren kennen, ik denk dat er veel belangstelling voor komt.” Ook Sjors heeft veel opgestoken. “Prachtig om te horen deze verhalen. Daar kunnen we zeker ook jongeren mee enthousiasmeren.” Zelf heeft hij ook een paar mooie verhalen te delen met de toekomstige wandelaars, onder andere over de start van zijn brouwerij.

“Deze wandeling zal zeker scholen, gemeenteambtenaren en bedrijven aanspreken”, geeft Dick Blokker aan. “Ze krijgen de wandeling, een rondleiding door de brouwerij, een proeverij van bier en een heerlijk menu. Dat maakt het een interessant en heel leuk uitje.”

Diner of lunch

De wandeling kan geboekt worden voor diner (€ 45,- all in) met als starttijd 16.00 uur of lunch (€ 36,- all in) waarbij om 12.00 uur wordt gestart. Reserveren (minimaal 10, maximaal 15 mensen) kan via Rozemeijer: 

www.etenbijrozemeijer.nl

De bestemming ... (Foto: RodiMedia/NV)