Bianca van der Gronden kijkt toe hoe Dirk Veltmeijer een van de boules werpt.  Op sporpark De Munnik heeft de club een prachtige accommodatie.
Bianca van der Gronden kijkt toe hoe Dirk Veltmeijer een van de boules werpt. Op sporpark De Munnik heeft de club een prachtige accommodatie. (Foto: Evert Ruis)

Purmer Boules hoopt vooral op komst jonge leden

Algemeen

PURMEREND - Purmer Boules is een gezonde en - met 104 namen op de ledenlijst - middelgrote petanquevereniging. Met atletiekvereniging NEA Volharding en Mixed Hoclkey Club Purmerend is de vereniging bespeler van sportpark De Munnik. Na Noord-Scharwoude, Haarlem en Hoorn is Purmer Boules de vierde grootste Jeu de Boules-vereniging van Noord-Holland.

Jeu de Boulesclub viert in 2023 het 35-jarig bestaan

In 2023 bestaat Purmer Boules 35 jaar. Penningmeester en manusje-van-alles Dirk Veltmeijer (72) en secretaris Bianca van der Gronden (45) blikken terug en kijken naar de toekomst.

De geschiedenis van Purmer Boules begint als een aantal mensen tijdens hun vakantie gegrepen worden door de de balsport Jeu de Boules. Van het een kwam het ander in de zomer van 1987 werd een vergadering uitgeschreven om te onderzoeken of er in Purmerend voldoende animo bestond om een vereniging op te richten. Van de gelegenheid werd maar meteen gebruik gemaakt door Henk Timmer, Willem La Grouw en Gerard Lek de posten voorzitter, penningmeester en secretaris in de schoenen te schuiven. De Purmer Boules was een feit. 

Leeghwaterpark

Vervolgens is het crescendo gegaan met de vereniging. De eerste boules werden op zaterdagmiddag in het Leeghwaterpark gegooid en in de winter werd uitgeweken naar de manege in Kwadijk en later, na de voltooiing van het clubhuis in het voorjaar van 1992, naar de trainingshal van Purmersteijn en de toen nog lege scheidsrechtersruimte van buurman MHC Purmerend. Op 4 oktober 1998 werd opnieuw historie geschreven, toen de overdekte en verwarmde speelhal Boulodrôme op het terrein werd geopend. Purmer Boules was de enige vereniging boven het Noordzeekanaal die over een dergelijke unieke hal beschikte.

Imago ‘sport voor ouderen’ zit vereniging in de weg 

In de afgelopen bijna kwart eeuw bleef de vereniging groeien, maar het zal niemand verbazen dat het algemene beeld van de sport (dat is voor oudere mensen) niet helpt om vooral jonge mensen aan het Jeu de Boulen te krijgen. “We hebben leden uit Purmerend en directe omgeving veelal van oudere leeftijd. De vereniging vergrijst best hard. We willen dolgraag jonge mensen binnen halen, maar dat werkt niet zo makkelijk. Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn als familieleden, vrienden of buren besluiten om lid te worden”, legt Bianca van der Gronden uit. Zij doet de publiciteit, maakt het clubblad en organiseert de bekende Koemarkt-toernooien. De laatste editie dateert alweer van voor corona.

Dirk Veltmeijer is min of meer de verpersoonlijking van de vereniging. Niet eens zozeer vanwege zijn leeftijd, maar wel vanwege zijn niet aflatende enthousiasme en vele werkzaamheden voor en binnen Purmer Boules. De regelaar van de club, zoals hij zichzelf noemt, zit sinds 2000 in de wedstrijdcommissie, werd twee jaar later wedstrijdleider en doet dat nog steeds. En beheert sinds zes jaar de penningen.

Veel georganiseerd

“We organiseren best heel veel om nieuwe en vooral jonge mensen enthousiast te maken, maar zoals Bianca zegt blijft het verdraaid moeilijk om deze doelgroep te interesseren. We zijn er voor de recreatieve speler en ook voor degenen die graag op wedstrijdniveau actief willen zijn. Er zijn veel toernooien, ook vanuit de bond, waar men aan mee kan doen. En we organiseren op dinsdag een verenigingscompetitie. Daar ligt het dus niet aan”, aldus Dirk Veltmeijer.

Gratis meespelen

Nieuwe leden kunnen na aanmelding altijd enkele keren vrijblijvend spelen op donderdagavond, woensdag- en/of zaterdagmiddag. Voor meer informatie kan men een mail sturen aan bestuur@purmerboules.nl Op 26 juni organiseert Purmer Boules een familiedag. Bianca: “We hopen dan dat familieleden, vrienden en bekenden elkaar enthousiasmeren en eens een kijkje komen nemen. Want het is echt een hartstikke leuke sport.”

Voor meer informatie kun je ook alles lezen op de website www.purmerboules.nl Voor de duidelijkheid: de vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJJB).

Bianca en Dirk voor het clubhuis.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Levensgrote kartonnen ‘Beemstermolen’ door regen en wind ingestort Algemeen 26 jun, 08:19
Afbeelding
Het is weer volop Reuring in Purmerend Algemeen 25 jun, 09:47
Afbeelding
Innovatie rondom ICT dat past bij jouw bedrijf Algemeen 24 jun, 10:52
Afbeelding
Woning Herikkruid belangrijke schakel in internationaal drugsnetwerk Algemeen 24 jun, 10:29
Afbeelding
Auto opzettelijk op groep mensen ingereden in Landsmeer 112-nieuws 24 jun, 06:14
Afbeelding
Weekend vol Reuring, zondag speciale Kidz-voorstellingen Algemeen 23 jun, 17:00
Afbeelding
De Purmer 400 jaar naar climax: ruim 10 dagen groot feest! Algemeen 23 jun, 15:00
Afbeelding
Jerry Huizinga mag naar huis Algemeen 23 jun, 13:34
Afbeelding
HV Vido gaat starten met rolstoelhandbal Algemeen 23 jun, 13:00
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Gastles over kansen, risico’s en verleidingen van IT-talent groot succes Algemeen 23 jun, 10:11
Afbeelding
Lach en een traan op verrassingsfeestje voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 23 jun, 10:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Purmerend

Op Rodi Purmerend volg je het laatste nieuws uit Purmerend. Rodi Purmerend informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Purmerend

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Purmerend in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief