'Proost', roepen de tafelgenoten in koor.
'Proost', roepen de tafelgenoten in koor. (Foto: Els Broers)

Culinaire en unieke opstart van Festival 2 Fight Cancer Purmerend-Beemster dankzij kok Ramon Beuk

Algemeen

PURMEREND - Op zaterdag 17 september vindt in het Leeghwaterpark in Purmerend en sporthal De Kloek in Middenbeemster het Festival 2 Fight Cancer plaats. Aan de hand van de onderliggende boodschap ‘Bewegen voor onderzoek naar kanker’ hoopt de organisatie van Fight Cancer Purmerend-Beemster die dag zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Door mee te doen aan sportieve activiteiten en het doneren van geld is kankeronderzoek mogelijk. En juist geld is de keiharde inzet om meer en versneld onderzoek te doen. Want het zal je maar gebeuren dat je de diagnose kanker voor je kiezen krijgt! 

Vooruitlopend op de derde zaterdag van september vond donderdagavond 12 mei een unieke gebeurtenis plaats in de woning van Manja van der Weit van Fight Cancer Purmerend-Beemster. Kok Ramon Beuk kookte daar een bijzondere maaltijd voor tien mensen. Dat was immers de prijs die hij in het vooruitzicht had gesteld aan de amateurkok die het meeste geld in het laatje bracht ten tijde van de landelijke actie LoveLife Diner. Uiteraard zat de winnaar, Marika Pruis, prominent aan de dis. Marika harkte met haar tien georganiseerde diners een bedrag van € 2.500,- binnen. En zette de Fight Cancer-organisatie Purmerend-Beemster met stip op plaats een.

Naast en tegenover Marika zaten burgemeester Don Bijl, Cynthia Keijzer (verpleegkundig specialist oncologie in het Dijklander Ziekenhuis), Pieter Poortman (oncologisch chirurg en medisch manager oncologie in het Dijklander Ziekenhuis), Stefanie van Rootselaar (directeur Fight Cancer Nederland), Mick Smits (voorzitter Fight Cancer Purmerend-Beemster), Jennifer Nannings (projectleider), Fred Beijert (communicatie adviseur) en de bestuursleden Manja van der Weit en Jancor de Boer. Een goed stel met een fantastische en recht uit het hart komende missie.

Inspiratie van moeder

Alvorens Ramon Beuk zijn kookkunsten op tafel toverde, vertelde hij over de aanleiding van zijn bereidheid om mee te werken aan Fight Cancer. “Ik word heel vaak gevraagd voor goede doelen. Dit sprak mij meteen aan; niet alleen het doel zelf, maar ook omdat het over eten gaat. Ik vind het leuk om over eten te vertellen. Mijn drie belangrijkste pijlers zijn creëren, geven en blij maken. In eten komen die drie wat mij betreft goed samen. Mijn moeder, die net als ik uit Suriname komt, is mijn grootste inspiratiebron. Zij stond altijd in de pannen en potten te roeren, klein snufje van dit erbij en nog een beetje van dat. En dan was het klaar en gingen de pannen op tafel. Dat gaf een aparte belevenis bij degenen die aan tafel zaten. Ik heb jaren in de keukens van verschillende toprestaurants gewerkt, maar ben ermee gestopt en heb me toegelegd op de manier van koken zoals mijn moeder deed. En doe ik dingen, vanuit haar gedachtengoed, die ik écht leuk vind”, vertelde hij vol passie.

Hij noemde nog een reden waarom hij deze avond in een Purmerendse keuken stond te koken. Een arm om Marika Pruis leggend: “Deze dame had vanaf het begin de vaste overtuiging dat die Beuk voor haar zou gaan koken, wat er ook gebeurde.” In de slipstream van Marika haalden Manja van der Weit en Mick Smits, die ook LoveLife Diners hebben georganiseerd, € 1.200,- binnen. Hierdoor kwam het totaal van Purmerend-Beemster op € 3.700,- en dat was ruim een tiende van de landelijke opbrengst (€ 30.525,-).  

Een extra woord van dank gaat uit naar Spijkerman Eten & Drinken. Alle ingrediënten van het door Ramon Beuk gemaakte diner, het servies, bestek, glazen en aankleding zijn door Frans Spijkerman belangeloos beschikbaar gesteld voor deze speciale gelegenheid.

Burgemeester doet eerste donatie

Voorafgaande aan het bijzondere etentje overhandigde burgemeester Don Bijl een envelop met de eerste donatie in de aanloop naar de dag van het Festival 2 Fight Cancer. Gelijktijdig is de website online gedaan. En staat het sein op groen om je in te schrijven voor de volgende onderdelen op zaterdag 17 september: spinnen en fietsen in sporthal De Kloek, 14 kilometer wandelen vanuit het Leeghwaterpark in Purmerend naar Beemster en terug, wandelen in het park en banen zwemmen in het Leeghwaterbad. De kosten per onderdeel  zijn € 20,-. Als je meer onderdelen doet krijg je korting. Verder is het de bedoeling dat je je door zoveel mogelijk mensen laat sponsoren.

Ben je de 17e september niet in de gelegenheid om mee te doen, maar wil je je wel inzetten voor dit geweldige doel? Bedenk dan een uitdagende, sportieve of ludieke challenge. Verzin iets geks en sportiefs, schrijf je vervolgens in en laat je sponsoren. 

Kanjers

Don Bijl had voor Fight Cancer Purmerend-Beemster lovende woorden. “Het is geweldig wat jullie gedaan hebben en nog gaan doen. Iedereen heeft het druk, maar dat weerhoudt jullie er niet van om voor het goede doel keihard aan de slag te gaan. Dit doe je niet voor jezelf, maar voor de ander. Reken maar dat het ingrijpend is als je hoort dat je kanker hebt. Ik vind het mooi dat mensen zoals jullie opstaan voor iets wat zo nodig is en ook mooi dat de samenleving om elkaar heen staat. Jullie zijn kanjers”, sprak Bijl recht vanuit zijn hart.

Mick Smits, sinds enkele maanden voorzitter van Fight Cancer Purmerend-Beemster, nam ook het woord. Hij roemde de inspanningen van Marika Pruis als winnaar en die van Manja van der Weit, voor de LoveLife Diners die zij organiseerden. Om borstklopperij tegen te gaan liet hij zijn eigen inbreng achterwege. “We gaan er met z’n allen tegenaan om het totaalbedrag van twee jaar geleden (€ 38.352,-) voorbij te streven. Er moet gewoon zoveel mogelijk geld naar kankeronderzoek. Ik ga ervan uit dat het op 17 september één groot feest gaat worden en wil jullie allemaal nu alvast bedanken voor wat jullie gedaan hebben en de komende drukke maanden nog gaan doen.”

Zaterdag flyeren in binnenstad

Zaterdag 14 mei trekken de in een opvallend blauw T-shirt gestoken vrijwilligers van Fight Cancer Purmerend-Beemster met flyers door de binnenstad om aandacht te vragen voor het sportieve festival op 17 september. Als je niet langer kan wachten ga dan nu meteen naar de website www.fightcancer.nl/event/sportief-festival-2-fight-cancer

JOHN BONTJE

Ramon Beuk geeft alle credits aan zijn moeder aan wie hij zijn inspiratie heeft ontleend.
Passievol geeft Ramon Beuk tekst en uitleg over zijn manier van koken. Naast hem Stefanie van Rootselaar, die de topkok assisteerde en later aanschoof aan de dis.
De overhandiging van de eerste donatie door burgemeester Don Bijl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Levensgrote kartonnen ‘Beemstermolen’ door regen en wind ingestort Algemeen 26 jun, 08:19
Afbeelding
Het is weer volop Reuring in Purmerend Algemeen 25 jun, 09:47
Afbeelding
Innovatie rondom ICT dat past bij jouw bedrijf Algemeen 24 jun, 10:52
Afbeelding
Woning Herikkruid belangrijke schakel in internationaal drugsnetwerk Algemeen 24 jun, 10:29
Afbeelding
Auto opzettelijk op groep mensen ingereden in Landsmeer 112-nieuws 24 jun, 06:14
Afbeelding
Weekend vol Reuring, zondag speciale Kidz-voorstellingen Algemeen 23 jun, 17:00
Afbeelding
De Purmer 400 jaar naar climax: ruim 10 dagen groot feest! Algemeen 23 jun, 15:00
Afbeelding
Jerry Huizinga mag naar huis Algemeen 23 jun, 13:34
Afbeelding
HV Vido gaat starten met rolstoelhandbal Algemeen 23 jun, 13:00
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Gastles over kansen, risico’s en verleidingen van IT-talent groot succes Algemeen 23 jun, 10:11
Afbeelding
Lach en een traan op verrassingsfeestje voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 23 jun, 10:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Purmerend

Op Rodi Purmerend volg je het laatste nieuws uit Purmerend. Rodi Purmerend informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Purmerend

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Purmerend in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief